Inzko: Službeni jezici u BiH su bosanski, hrvatski i srpski

Nema alternative nego da se nastave iskreni razgovori s ciljem pronalaska rješenja u najboljem interesu djece, kazao je za Klix.ba visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Valentin Inzko komentarišući insistiranje vlasti u entitetu RS da se bosanski jezik preimenuje u nepostojeći “bošnjački” jezik.

“Prije početka školske godine trebalo je učiniti daleko više da bi sva otvorena pitanja bila riješena. Djeca imaju pravo na adekvatno obrazovanje, i ono što je u njihovom najboljem interesu treba biti misao vodilja u svim razgovorima. Opći okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini potpisan u Parizu sadrži tekst Sporazuma na bosanskom, hrvatskom i srpskom jeziku, s tim da je svaki tekst jednako vjerodostojan. U skladu s tim, Mirovni sporazum priznaje tri službena jezika u Bosni i Hercegovini”, kazao je Inzko.

On je dodao da činjenica da Konferencija ministara obrazovanja nije još postigla trajna i dugoročna rješenja u oblasti obrazovanja ne oslobađa svakog pojedinačnog ministra njegove lične odgovornosti da osigura poštivanje osnovnog prava djece na inkluzivno obrazovanje bez diskriminacije.

“Svi ministri obrazovanja u Bosni i Hercegovini treba da urade sve što je u njihovoj moći da riješe preostala sporna pitanja unutar njihovih nadležnosti, tako da se djeca, oslobođena bilo kakvih sporova, mogu usredsrediti na učenje. Ova situacija ukazuje na potrebu da se ova pitanja trebaju hitno rješavati”, kazao je Inzko.

Inzko je rekao da istovremeno, roditelji i Ministarstvo obrazovanja RS trebaju bez daljnjeg odlaganja nastaviti direktan dijalog.

“Od najvećeg je značaja postići dogovor o konkretnim rješenjima koja će osigurati da se djeca vrate u učionice i dobiju adekvatno obrazovanje. Nema alternative nego da se nastave iskreni razgovori s ciljem pronalaska rješenja u najboljem interesu djece”, zaključio je visoki predstavnik.

(klix.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*