Funkcioneri u FBiH će morati vraćati novac i poklone koje su dobili

Vlada Federacije BiH nedavno je usvojila Zakon o izmjenama i dopunama zakona o sukobu interesa u organima vlasti u FBiH, prema kojem će umjesto Centralne izborne komisije novoosnovana Komisija za odlučivanje o sukobu interesa donositi odluke o sukobima interesa federalnih funkcionera.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine usvojila je Zakon o izmjenama i dopunama zakona o sukobu interesa u organima vlasti u FBiH s ciljem usklađivanja entitetskog zakona s državnim.

Komsija za odlučivanje o sukobu interesa odlučuje da li neko stanje, postupak ili radnja predstavljaju kršenje odredaba zakona, kao i o svakoj stvari u svezi sa implementacijom zakona sukladno Zakonu o sukobu interesa i institucijama vlasti Bosne i Hercegovine.

U Zakonu o izmjenama i dopunama stoji da sankcije koje Komisija može izreći izabranom zvaničniku, nositelju izvršne funkcije ili savjetniku jesu obustava isplate dijela neto mjesečne plaće, prijedlog za razrješenje dužnosti i poziv za podnošenje ostavke.

Tako će Komisija obustavom isplate do 50 posto neto mjesečne plaće kažnjavati one koji budu članovi upravnih i nadzornih odbora ili skupština, uprave ili menadžmenta ili u svojstvu ovlaštene osobe u javnom preduzeću, a u isto vrijeme obavljaju javne dužnosti izabranih dužnosnika, nositelja izvršne dužnosti ili savjetnika.

Identična kazna bit će izrečena onima koji prekrše pravilo da izabrani dužnosnici, nositelji izvršnih dužnosti i savjetnici za vrijeme obavljanja javne dužnosti i šest mjeseci nakon prestanka obavljanja te dužnosti ne mogu biti članovi upravnog odbora, nadzornog odbora, skupštine, uprave ili menadžmenta, niti biti u svojstvu ovlaštene osobe u javnom preduzeću.

Komsija će svima onima koji prije isteka roka od šest mjeseci budu imenovani u upravne, nadzorne odbore, kao i na pozicije direktora direkcija ili agencije za privatizaciju izreći kaznu obustave isplate do 30 posto neto mjesečne plate.

Također u slučaju kada Komsija pozove na podnošenje ostavke izabranog
zvaničnika, nositelja izvršne funkcije ili savjetnika na obavljanje javne dužnosti, poziv se objavljuje u “Službenim novinama Federacije BiH”, dnevnim novinama koje se distribuiraju na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine i na internetskoj stranici Komsije.

“Izabrani zvaničnik, nositelj izvršne funkcije ili savjetnik obvezan je vratiti poklon ili novac koji je ekvivalentan vrijednosti poklona i dobit ostvarenu od naknada za obavljanje javne funkcije zbog koje je bio u sukobu interesa, o čemu Komisija donosi zaključak”, stoji u Izmjenama i dopunama.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*