Sutra vanredna sjednica Doma naroda Federalnog parlamenta

Vanredna sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine sazvana je za srijedu u Sarajevu
Jedna od predloženih tačaka dnevnog reda je inicijativa članova Socijaldemokratske partije (SDP) BiH za izglasavanje nepovjerenja Federalnoj vladi.

Ovaj prijedlog je SDP pokrenuo prije više od tri mjeseca s obrazloženjem da aktuelni sastav Vlade nema podršku u Federalnom parlamentu a time ni kapacitet za provođenje reformi.

Mala je vjerovatnoća da će nepovjerenje biti i izglasano većinskom voljom Doma jer za to treba najmanje 28 glasova od ukupno 54 delegata, koliko ih trenutno ima.

Jučer je zasjedao Kolegij Doma naroda i povodom ove predložene tačke dnevnog reda predsjedavajuća Doma Lidija Bradara izjavila je da aktuelnoj vladi treba dati šansu, odnosno da je inicijativa o izglasavanju nepovjerenja dodatno zbunjivanje javnosti, nepotrebno u ovom trenutku.

– U međuvremenu smo imali tri sjednice i dosad se pokazalo da Vlada ima potporu u Domu narodu, a nadam se da će tako biti i ubuduće – njene su riječi.

Bradara je naglasila da Domu naroda predstoji također izjašnjavanje o rebalansu ovogodišnjeg federalnog budžeta u kojem je Vlada predvidjela pravce samozapošljavanja i prvo zapošljavanje mladih u BiH.

– To su projekti kojima se trebamo posvetiti, kao i izgradnji boljih gospodarskih i socijalnih uvjeta za sve građane BiH, te se manje baviti politikom – zaključila je.

Osim SDP-ove inicijative, u najavljenom dnevnom redu sutrašnje sjednice su Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima (hitni postupak) te Prijedlog odluke o izboru predsjednika, zamjenika predsjednika i članova radnih tijela Doma naroda.

(Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*