Utakmica Albanija – Srbija se ipak igra, Grobari navodno došli u Elbasan

Meč Albanija – Srbija se igra od 20:45 sati u Elbasanu, a atmosfera je već sada, skoro šest sati pred meč, usijana.

Manja grupa Grobara iz Nikšića se na Facebooku pohvalila dolaskom u grad koji je od 12 sati skoro potpuno zatvoren za obične građane.

Oni su okačili fotografiju pored Elbasan Arene, gdje su razvili zastavu “Grobari Nikšić”, no autentičnost slike još nije potvrđena. U svakom slučaju, pitanje je kako će ući na utakmicu jer karata odavno nema, a pogotovo neće moći ući sa tom zastavom.

No, neće samo zastava Grobara biti zabranjena. Albanski mediji otkrivaju da nijedan simbol osim čisto albanskog, zastave, kape, dresa, neće biti dozvoljen na stadionu u Elbasanu. Dakle, strogo su zabranjeni simboli Velike Albanije, Kosova, ali i UČK imena za koja se špekulisalo da bi se mogla naći na tribinama tokom meča.

U skladu s utakmicom visokog rizika, albanska policija je u punom sastavu u Elbasanu. Iznad grada kruže helikopteri, a navijače još ne puštaju ka stadionu.

Koliko ovaj meč znači Albancima pokazuje i naslovnica dnevnih novina Koha Jone (“Naše vrijeme”), na kojoj piše “Danas, utakmica života!”.

I srbijanski mediji su u prvi plan u današnjim izdanjima izbacili ovu utakmicu iako ona rezultatski ne znači ama baš ništa. “Kakvi budete danas, bit ćete dovijeka”, “Više od igre!”, “Dokažite da vrijedite”… samo su neki od naslova.

Ipak, jedna pozitivna priča stiže iz Švicarske. Na fotografiji koja je mnoge oduševila su dvije djevojke, jedna u srbijanskoj nošnji, druga u crvenoj haljini, a zajedno drže srbijansku i albansku zastavu.

Što se tiče navijačkih rekvizita, Albanci su najavili razvijanje ogromne zastave Albanije preko čitave tribine, a među navijačkim materijalima koji se prodaju u Elbasanu posebnu pažnju privlači majica na kojoj je čuveni dron koji nosi zastavu Velike Albanije.

Inače, za sve one koji nemaju kartu bit će organizovano gledanje utakmice u Elbasanu i Tirani.

(klix.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*