Međić: Za bh. industriju tekstila, obuće i kože postoji interes zemalja EU

Industrija tekstila, obuće i kože je perspektivna grana i u FBiH u ovoj branši zaposleno je više od 22.000 radnika, dok ih na nivou BiH ima više od 40.000 hiljada. Stalno se otvara mogućnost za nova upošljavanja i za to postoji interes EU, što potvrđuje i jučerašnji primjer otvaranja novog pogona kompanije “Fortitudo” u Travniku, u kojem će biti uposleno 120 radnika ili nedavno otvaranje novog pogona „Alma Ras“ u Visokom.

Rekao je to generalni sekretar Udruženja tekstila, obuće i kože (UTOK) BiH Amir Međić za Fenu, povodom današnjeg sastanka Upravnog odbora UTOK-a u Sarajevu, na kojem će biti analizirani Zakon o doprinosima, Zakon o radu i Zakon o porezu na dobit. Po Međićevim riječima, do sada je dosta urađeno na tome da se u oba bh. entiteta izjednače uvjeti rada, te će i danas biti riječi o angažmanu bh. kompanija i ambijentu za njihovo poslovanje. U raspravi će osim članova Upravnog odbora učestvovati i menadžeri i vlasnici firmi čiji se biznis zasniva na proizvodnji i preradi tekstila, kože i obuće.

Na skupu će biti analizirana i saradnja na međunarodnom nivou i druga pitanja bitna za poslovanje i razvoj. Međić kaže da je UTOK danas na Ilidži upriličio i međunarodni kućni sajam mašina i opreme za tekstil, obuću i kožu na kojem se predstavljaju najveći svjetski proizvođači mašina i opreme iz Japana, Francuske , Španije, Njemačke i još nekih država. Njihovi stručnjaci će održati predavanja i radionice o dostignućima u ovoj oblasti. – Večeras, nakon sjednice Upravnog odbora UTOK-a, predviđena je modna revija proizvoda od tekstila, kože i krzna prema ideji domaćih modnih kreatora i koji su proizvedeni u BiH, odnosno u domaćim tvornicama – kazao je Međić.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*