Predstavnički dom PFBIH: Odobreno zaduživanje fonda PIO/MIO

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH dao je saglasnost na izmjene Statuta Zavoda PIO/MIO kako bi bilo odobreno zaduženje ovog Zavoda. Riječ je o usklađivanju ovog statuta sa Zakonom o dugu, čime se omogućava Zavodu da se zaduži kod domaćih banaka radi blagovremene isplate penzija.

Odgovarajući na kritike opozicije, Kenan Spahić, pomoćnik ministra rada i socijalne politike rekao je da se ovim ne donosi odluka o kreditu, već se stvara pravni okvir za tako nešto.

“Predstavnički dom će vrlo brzo dobiti set reformskih zakona iz oblasti PIO/MIO koji trebaju stupiti na snagu početkom 2016. godine. Također, Vlada je donijela niz aktivnosti radi stabilizacije Zavoda”, kazao je Spahić.

Vlada Federacije treba da se izjasni o amandmanima na rebalans budžeta

Poslanici Predstavničkog doma obavili su raspravu o rebalansu budžeta Federacije, nakon čega su se predstavnici Vlade povukli kako bi odlučili o podnesenim amandmanima. O rebalansu budžeta će se odlučivati ili eventualno još raspravljati tek nakon izjašnjena Vlade o podnesenima amandmanima.

Dom je nakon toga većinom glasova usvojio izmjene i dopune Zakona o internoj reviziji u javnom sektoru u FBiH, te Zakona o dopuni Zakona o Poreznoj upravi FBiH.

Poslanica HNS-a u Predstavničkom domu Slavica Josipović izjavila je novinarima kako očekuje brzo formiranje nove parlamentarne većine i na državnom i na federalnom nivou. Naglasila je da od DF-a, koji se opredijelio da bude opozicija, očekuje da prepusti drugima da budu dio nove većine na oba nivoa.

Rasprava o povećanju budžeta Federacije BiH za 2015. godinu

Federalna ministrica finansija Jelka Milićević obrazložila je poslanicima izmjene budžeta FBiH  teškog 2,3 milijarde KM u okviru kojeg je došlo do povećanja od 14,3 miliona KM.

Izmjene ovog najvažnije akta za FBiH su, kaže, nastale uvažavanjem okolnosti koje su vezane za izostanak tranše MMF-a od 200 miliona KM, zbog čega su predloženi alternativni izvori finansiranja, te neostvarenih prihoda, ali i ušteda na drugim stavkama i preraspodjelom sredstava.

Iako je ocijenjeno da zbog hitnosti situacije u budžetu mora doći do njegovog rebalansa, predsjednik Kluba DF-a Dženan Đonlagić rekao je da klub na čijem je on čelu neće podržati ovaj rebalans.

Usvojen Prijedlog zakona o dopuni Zakona o Poreznoj upravi FBiH
Cilj dopuna je osiguravanje uslova  za implementaciju Zakona o finansijskoj konsolidaciji privrednih  društava u FBiH i na njemu zasnovanih  propisa.

Naime, Zakon o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava u FBiH i propisi doneseni na osnovu ovog zakona imaju značaj posebnih propisa u odnosu na sve druge koji na teritoriju Federacije BiH uređuju ista pitanja kao opći propisi.

Stoga je neophodno i usuglašavanje Zakona o Poreznoj upravi FBiH kao općeg propisa.

Dopune Zakona o poreznoj upravi omogućavaju izmirenje dugovanja privrednih društava po osnovu javnih prihoda pod povoljnijim uvjetima, a da bi bile u potpunosti usvojene treba ih podržati i Dom naroda Parlamenta FBiH.

Prema predviđenom dnevnom redu, poslanici će se izjašnjavati i o Prijedlogu o izmjenama i dopunama budžeta FBiH za 2015. godinu, koji je uvećan za 14,3 miliona KM i koji je jučer usvojio Dom naroda.

Žustra rasprava poslanika DF-a i SBB-a

Početak sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH obilježila je žustra rasprava poslanika Demokratske frone-a i Saveza za bolju budućnost , jer su poslanici DF-a u okviru razmatranja dnevnog reda izjavili da ne vide razloge za hitno donošenje nekoliko prijedloga zakona, među kojima je rebalans ovogodišnjeg budžeta FBiH.

Poslanik SBB-a Nasir Beganović naveo je da postoje razlozi za hitnost donošenja pogotovo rebalansa budžeta FBiH za 2015. godinu, jer bi suprotno mogao nastati haos u Federaciji.

Na to je reagovao poslanik Demokratske fronte Nihad Bušatlić govoreći da ne vidi nijedan razlog hitnosti donošenja prijedloga zakona.

Ističući da poslanici SDA neće uzimati vrijeme tamo gdje nije potrebno, predsjedavajući Kluba ove stranke Ismet Osmanović kaže da “kolege iz DF-a trebaju razumjeti da su do jučer bili parlamentarna većina, a da danas nisu i da ne bi bilo dobro da blokiraju rad Federalnog parlamenta”.

Na ovo je repliku uputio poslanik Nihad Bušatlić kazujući da su „ove tvrdnje netačne jer DF ima 14 poslanika u ovom domu Federalnog parlamenta“, te je izrazio mišljenje da mu se “čini kao da je SDA klonirala poslanike SBB-a Muniba Jusufovića i Nasira Beganovića”.

Što se tiče tranformacije, Jusufović mu je odgovorio da “po uzoru na dionička društva ima svoj grunt i u stranci SDA i SBB i Stranci za BiH”

– Bez obzira na to koliko vi to blokirali danas ćemo se posvetiti usvajanju dnevnog reda i zakona – poručio je Jusufović.

Bušatlić je ponovo replicirao predlažući da je “najbolje da poslanici SBB obuku majice sa likom supermena jer očigledno žele da spase kolaps Vlade FBiH”.

Zbog svega navedenog poslanica Demokratske fronte Alma Kratina zamolia je poslanike da prestanu da populističkom politikom, jer ovaj dom treba biti glas naroda.

– Veoma je neozbiljno voditi sjednicu u ovom pravcu. Često kolege daju sebi previše na značaju – zaključila je Kratina.

Na to je reagovao predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić navodeći da ima veoma dobro strpljenje i da tako i organizuje sjednice, te ne želi to mijenjati, odnosno komentirati izjave poslanika.

Na kraju je sa 65 glasova za, tri suzdržana i 23 protiv usvojen predloženi dnevni red ove sjednice.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*