20 kuhinjskih trikova koje morate znati

Ove kuhinjske tajne i trikove nećete pronaći ni u jednom kuharu. A, sjajni su!

1. Spriječite razvoj bakterija na mliječnim proizvodima
Kako bi vam pavlaka ili sir trajali duže, okrenite posudu u kojoj se nalaze naopačke. Tako ćete stvoriti vakuum koji sprječava razvoj bakterija zbog kojih se hrana kvari.

2. Produžite svježinu povrća
Obložite policu frižidera papirnim ubrusom kako bi upio višak vlage koja ubrzava truljenje povrća.

3. Provjerite da li su jaja svježa
Ako niste sigurni da li je jaje svježe, vidite kako se ponaša u čaši vode. Svježa jaja potonu, a pokvarena plutaju.

4. Kako da vam se ne stvrdne smeđi šećer
Držite smeđi šećer u frižideru i sprječićete da se stvrdne. Ali, ako se već stvrdnuo, možete ga omekšati tako što ćete ga staviti u čvrsto zatvorenu kesu sa kriškom svježeg hljeba ili jabuke.

5. Ne dozvolite da vam se stvrdne sol
Stavite nekoliko zrna riže u posudu u kojoj vam stoji sol. Riža upija vlagu koja može dovesti do toga da se so zgrudva.

6. Kako da se sir ne osuši
Spriječite da se osuše isječene strane tvrdog sira tako što ćete ih premazati maslacem ili margarinom. To najbolje funkcioniše sa tvrdim sirevima premazanim voskom.

7. Kako da maslac ostane svjež
Ako je maslac na popustu, slobodno kupite više, jer ga možete držati u vašem zamrzivaču i do pola godine. Samo ga stavite u vakuumiranu posudu da ne upije mirise druge smrznute hrane.

8. Kako da šampanjac bude ponovo pjenušav
Ne bacajte šampanjac ako balončići ispare. U njega ubacite zrno, dva suhog grožđa i zbog prirodnih šećera vino može ponovo biti pjenušavo.

9. Pretvorite puding u mus
Pripremite puding iz kesice sa slatkom pavlakom umjesto sa vodom ili mlijekom i napravićete mus bogatog ukusa.

10. Vratite bistrinu medu
Vjerovali ili ne, med je jedina namirnica koja se ne kvari, pa ga nemojte bacati ako se kristališe ili postane mutan. Zagrijte ga u toploj vodi na srednjoj temperaturi dok ne postane bistar i “problem” je riješen.

11. Kako da spasite presoljenu supu
Dodajte presoljenom jelu par isječenih sirovih krompira ili jabuka, kako bi apsorbovali so. Prokuhajte desetak minuta, a zatim ih izvadite iz jela. Ako to nije pomoglo, dodajte jelu šećer ili malo jabukovog sirćeta. Zadnja opcija je da jelo pokušate da razblažite vodom.

12. Kako da spremite žilavo meso
Jeftinije komade mesa marinirajte u makar jednoj od sledećih namirnica: pivo, sirće ili sokovi od paradajza, limuna, papaje ili ananasa. Ove tečnosti sadrže enzime ili kiseline koje će spriječiti da meso bude žilavo. A ako to ne uspije, nježno zarežite površinu mesa nožem za picu.

13. Riješite se viška masti u supi
Ne očajavajte ako je vaša supa premasna! Ako imate vremena, stavite posudu sa supom u frižider na pola sata, a zatim skinite stvrdnutu masnoću s površine i podgrijte supu. Ako žurite, stavite nekoliko kockica leda u supu i uklonite ih čim vidite da se masnoća zalijepila za njih. Možete probati i da stavite veliki list zelene salate da apsorbuje višak masnoće. Izvadite list kada postane mekan.

14. Ublažite ukus zagorjelog mlijeka
Ako vam je zagorjelo mleko, dodajte prstohvat soli i zagorjeli ukus i miris mleka će biti ublažen.

15. Ubrzajte sazrijevanje voća
Kako bi zeleno voće sazrelo preko noći, stavite ga u papirnu kesu sa jednom jabukom jer one ispuštaju gas etilen koji ubrzava proces sazrijevanja drugog voća.

16. Spasite zagorjeli sos
Ako vam zagori sos i nemate više vremena ili ostataka masnoće od pečenja, umiješajte kašičicu putera od kikirikija u svaku šoljicu sosa. To bi trebalo da eliminiše zagorjeli ukus.

17. Otarasite se neprijatnih mirisa plastičnih posuda
Pošto je plastika porozna, posude često zadrže mirise i nakon pranja. Rješenje je da ih napunite nagužvanim novinama kako bi upile mirise. Prije sledećeg korištenja ih dobro operite.

18. Kako da spasite zagorjelu tavu
Da bi očistili izgorjelu tavu, pospite dno sodom bikarbonom, dodajte 4 – 5 kašičica soli i dovoljno vode da to prekrije i ostavite da odstoji preko noći. Sutradan ga očistite gumenom špatulom.

19. Očistite nerđajući čelik
Alkohol može da ukloni fleke na nerđajućem čeliku. Naspite malo alkohola na vatu i očistite problematična područja.

20. Kako da ispolirate bakar
Za poliranje bakra koristite kečap. Samo pospite malo kečapa i izglancajte čistom krpom.

(Radiosarajevo.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*