29.10.2010., Solaris, Sibenik - Burza. Photo: Filip Brala/PIXSELL

10 futurističkih poslova za koje nećete vjerovati da postoje

U današnjem svijetu prepunom tehnologije izvršni asistent današnjice je “direktor za odnose među avatarima” sutrašnjice. On-line tražilice za posao već uključuju riječi koje nisu ni postojale prije par godina.

I dok kuhari specijalizirani za 3D-printanu kuhinju i analitičari prometa dronova nisu još toliko sveprisutni poslovi, postoje već brojna imena zanimanja koje će nas vjerojatno zbuniti.

Od poslova fokusiranih na održivost do karijera u upravljanju futurističkim tehnologijama, poput robotike, nije tajna da moderna tehnologija jako utječe na karijere.

Ispod su neki od najnovijih zaposlenja za koja možda niti ne znate da postoje

Karijere za tehnološki orijentiran svijet

Nove tehnologije, poput dronova, robotike i virtualne stvarnosti, predstavljaju bezbrojne mogućnosti kako za već ustaljene firme, tako i za startupove da postignu uspjeh ako se uključe u pravi tren. Sljedeći su poslovi primjer za uzlazne karijere:

Certificrani pilot bespilotnih letjelica – Bespilotne letjelice, ili dronovi kako ih još zovemo, predstavljaju ogroman potencijal za budućnost brojnih industrija i profesija, od vojnih do dostave. Bilo da se koriste u istraživačke svrhe, tajne misije, umjetničko fotografiranje ili jednostavnu dostavu, dronovi najvjerojatnije neće tako skoro otići. Oni koji mogu stručno upravljati njima imati će puno poslovnih ponuda u nadolazećim godinama.

Dizajner 3D-printane odjeće – Niti svijet mode nije imun na utjecaj tehnologije. U zadnjih par godina, 3D-printana dizajnerska odjeća počela se pojavljivati na modnim pistama od Milana do New Yorka, a 3D-printani nakit, pa čak i kupaći kostimi pravi su hit. 3D-printanje omogućava jeftiniju proizvodnju, a kako se tehnologija poboljšava i postaje sve pristupačnija, očekuje se da će nastaviti revolucionarizirati proizvodne procese.

Arhitekt proširene stvarnosti – Virtualna stvarnost ponovo se sve više spominje u raznim industrijama, od zabavne (film i video igre) do zdravstva. Danas je proširena stvarnost već i primjenjivi oblik terapije. Tehnologija predstavlja veliku mogućnost za dizajnere zainteresirane u igranje s novim mogućnostima.

Upravitelj vlastitog količinskog procjenjivanja – Vrijeme je pregazilo osobne trenere. Vlastito količinsko procjenjivanje omogućuje nam praćenje svega, od broja kalorija koje smo uzeli, preko prosječnog srčanog ritma do stupnjeva fizičkog umora. Ali jednostavno poznavanje brojeva neće nam puno pomoći u poboljšanju našeg života: sposobnost da se ne temelju tih podataka stvori optimalni nutricionistički ili fitnes plan nešto je sasvim drugo.

Ova karjera spaja vještine nutricionista ili fizioterapeuta s analitičarem podataka i možda bi bila savršena za nekog tehnički pismenog zaljubljenika u fitness.

Tehnologija jako utječe na naše živote, uključujući i mogućnosti zapošljavanja kako mladih profesionalaca, tako i tražitelja zaposlenja s bogatim radnim iskustvom. držanjem koraka s tehnološkim napretkom može vam pomoći u dobivanju dobro plaćenog i sigurnog posla.

Karijere fokusirane na održivost

Kako se sve više firmi fokusira na smanjivanje emisija ugljika i stvaranje energetsko-učinkovite budućnosti, naglo je skočio broj poslova povezan sa čuvanjem okoliša. Ispod je samo nekoliko vrsta poslova koji bi mogli pristajati osobama koje zanima karijera u održivosti.

Urbani planer pametnog grada – danas gradski planeri i arhitekti moraju uzeti u obzir puno više stvari od samog toka saobraćaja, poput toga kakva će se vrsta prometa odvijati na ulicama u slijedećih 20 do 30 godina. Uz to, ti novi planeri morati će razmišljati o načinima na koje će zgrade, ceste, pa čak i parkirališta inkorporirati pametne tehnologije, te u skladu s tim prilagoditi infrastrukturu.

Zaposlenik u laboratoriju za testiranje pametnih mjerača – Pametne tehnologije nisu ograničene samo na naše kuhinje ili telefone. Danas pametni i međusobno spojeni uređaji prodiru i među tradicionalne energetske tegnologije, poput mjerača plina. U nekim zemljama već sada se uvode pametni mjerači potrošene energije.

Arhitekt pametnih mreža – Pametna mreža koncept je koji privlači pažnju urbanih planera, arhitekata i stručnjaka za održivost. Kombiniranje energetski učinkovitih resursa s tradicionalnim komunalnim uslugama može rezultirati čistijim i zelenijim gradovima sutrašnjice. To bi moglo biti pravo radno mjesto za inžinjere i tehničke arhitekte.

Podaci, biznis i financijski poslovi

Poznavanje puno podataka može rezultirati velikim poslovnim mogućnostima. Analitičari podataka i profesionalci vješti modernim praksama i konceptima poput marketinga u društvenim mrežama imaju prednost nad konkurencijom. Ispod je nekoliko karijera koje dodaju tehnološki element tradicionalnim poslovima.

Arhitekt velikog broja podataka – analiza podataka prebacila se na veću skalu. Biti u stanju interpretirati i shvatiti što velika količina podataka znači za posao može imati nemjerljive prednosti za tražitelje zaposlenja u toj novoj profesiji.

Specijalist za alternativne valute – bankari i financijski analitičari budućnosti vjerojatno će trebati misliti i na druge valute osim eura, dolara ili funte. Alternativne valute poput bitcoina potencijalno mogu poremetiti tradicionalne financijske institucije, a kao rezultat nastaju nove karijere. Na vrhuncu popularnosti bitcoina, na primjer, ‘rudari’ su zarađivali dobit bez presedana. A iako je vrijednost bitcoina dosta pala od njenog uvođenja, brojni ekonomisti i financijski stručnjaci predviđaju da, barem konceptualno, alternativne valute predstavljaju izrazito zanimljivu mogućnost investiranja.

Upravitelj e-prodaje – sve se više prometa odvija preko on-line trgovina, bilo da se radi o trgovačkim firmama, ili manjim tvrtkama koji mogu prodavati vlastite proizvode širom svijeta bez troškova prave trgovine. Poslovni menadžeri vješti u on-line i e-mail marketingu, kao i u organiziranju distribucije na vrhu su traženih zaposlenika, piše Danas.hr.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*