Foto: Ilustracija

Obilježavanje oktobarskih dana sigurnosti i zaštite

U utorak, 13.10. je Medjunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa, od 19. do 25.10. obilježava se Evropska sedmica zaštite na radu, a cijeli oktobar je mjesec borbe protiv požara u BiH. Udruženje Atex iz Tuzle, stoga, do kraja oktobra, prigodno privodi kraju projekat “Potencijalne eksplozije u MSP i obrtima TK – prevencija i odgovor”, kojeg, s partnerima i uz podršku Ministarstva razvoja i poduzetništva TK, realizira od marta o.g. U Tuzli će organizirati najmanje dva skupa, posvećena ovim temama, a ukoliko postoji interes, i u drugim općinama TK dogovoriti slične aktivnosti (skup sa zainteresiranim poduzetnicima, emisiju na radiju i sl). Učesnicima u projektu (predstavnicima MSP i obrtničkih djelatnosti, specijaliziranim firmama za pružanje usluga ZnR i ZoP, službama CZ i drugima, s područja 6 opština TK), Atex želi ponuditi dugoročniju saradnju i podršku, kako je predviđeno projektom, a svima drugima pomoć u skladu s ciljevima Udruženja. (Detaljnije na web-stranici www.atex.ba).

Zainteresirani, koji su tokom oktobra u Tuzli, a imaju želju doprinijeti i bilo kako podržati aktivnosti Udruženja, mogu aktivno sudjelovati u obilježavanju oktobarskih dana sigurnosti i zaštite. Za Dan smanjenja rizika od katastrofa, pozivaju se stručnjaci i poduzetnici, čiji su pogoni ili prostori ugroženi većim rizicima od požara i eksplozije, a Atex je spreman, nakon usaglašavanja, i u druge sredine poslati stručne saradnike. Teme razgovora su, prije svega, regulativa, rizici i mjere protiveksplozivne zaštiti, ali i aktuelni Nacrt zakona o zaštiti na radu FBiH, koji čeka na usvajanje u parlamentu FBiH od 2007, a ovih je dana ponovo aktueliziran, te drugi problemi, vezani za zaštitu od požara i eksplozija, zaštitu na radu i ugrožavanje radne i životne sredine.

Za razvoj zaštite i sigurnosti u BiH je neophodno angažovanje stručnjaka, profesionalaca, volontera i filantropa. Stoga Udruženje očekuje da će odgovorni subjekti, i ovog puta, prema sklonostima i mogućnostima, podržati ovaj projekat i namjere Atexa. S nekima je već kontaktirano i dobijena je podrška, ali poziv se upućuje svima, koji žele sudjelovati, pomoći ili se educirati.

U očekivanju odziva na obilježavanje Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa u BKC Tuzla, u utorak, 13.10. u 12 sati, Atex poziva stručnjake, poslodavce, sindikaliste, udruženja, studente i druge zainteresirane, da se najave, e-mailom ili telefonom, ukoliko žele sudjelovati u edukacijama i raspravama o rizicima i mjerama zaštite od eksplozije.

Naredni skup u Tuzli najavljuje se za petak, 23.10, a satnica i mjesto dostaviće se učesnicima u projektu, kao i drugima, koji se prijave.

(tuzlarije.net)

 

 

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*