Novi uspjeh: Aleksandar Seksan i Emir Mušić najbolji glumci na festivalu u Maroku

Na Međunarodnom filmskom festivalu mediteranskog filma u Tangieru, u Maroku, Aleksandar Seksan i Emir Mušić dobili su nagradu za najbolje glumce.

Na festivalu je učestvovalo više od 60 filmova, a Seksan i Mušić su osvojili nagrade za najbolje glumce za uloge oca i sina u kratkometražnom igranom filmu “Piknik”, reditelja Jure Pavlovića.

Film “Piknik” ranije je nagrađen na festivalu Dani hrvatskog filma. Iako je riječ o hrvatskom filmu, dosta je bosanskog utjecaja. Scenarij uz reditelja Pavlovića potpisuje i mlada bh. scenaristica Džejna Avdić. Iako još uvijek studentica, Džejna je u svijetu pozorišta i filma izuzetno aktivna. Tako je u SARTR-u trenutno na repertoaru njena predstava “Mama 22”.

“Iako sam ranije osvajala određene nagrade mogu slobodno reći da je saradnja na filmu ‘Piknik’ prvo veliko profesionalno iskustvo”, istakla je za Klix.ba mlada scenaristica Avdić.

Film govori o 15-godišnjem Emiru koji u društvu nadzornika socijalne službe odlazi u posjetu ocu koji se nalazi na izdržavanju zatvorske kazne poluotvorenog tipa na Igmanu. Zbog saobraćajne gužve na sarajevskim cestama oni kasne, pa posjeta traje kraće nego što je planirano.

“Piknik” je svjetsku premijeru imao na 65. Berlinaleu, a Evropska filmska akademija (EFA) uvrstila ga je u popis 15 najboljih evropskih kratkometražnih filmova koji će se ove godine takmičiti za nagradu Evropske filmske akademije, tzv. “evropski Oscar”. Pored toga, film je prikazivan i nagrađivan na brojnim međunarodnim festivalima, kao što su Rhode Island Film Festival – Najbolji film i Vilnius Film Festival – Specijalno priznanje.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*