Šta učiniti kad vas uhvati grozna glavobolja?

Prema posljednjim istraživanjima Svjetske zdravstvene organizacije, 47 % ljudi imalo je glavobolju barem jednom u protekloj godini, a razlozi su svakojaki, od loše cirkulacije do stresa ili dehidracije.

 

ODMORITE

Jedan od najčešćih uzroka glavobolja su napeti mišići u tijelu i veliki nivo stresa pa bi bilo dobro ako možete leći na neko vrijeme u zatamnjenoj sobi kako bi se opustili.

 

OPUSTITE SE UZ MEDITACIJU

Uhvati li vas glavobolja na poslu, nemate previše izbora, ali možete odvojiti nekoliko minuta i opustiti se disanjem odnosno meditiranjem.

 

ISTEGNITE SE

Napetost u mišićima koja uzrokuje glavobolje često se nakuplja upravo u predjelu vrata pa nije loše malo se istegnuti uz masažu. Polako naginjite glavu na svaku stranu, naprijed i unatrag kako biste istegnuli mišiće.

 

POPIJTE KAFU ZA BOLJU STIMULACIJU

Odlučite li se za tabletu protiv boli jer je pred vama dan pun izazova i treba vam brzo i lako rješenje, pomoći će još i šoljica kafe.

 

MOŽDA STE DEHIDRIRALI?

U žurbi i danu natrpanom obavezama često zaboravljamo osnove, a jedna od njih je i obična voda. Ukoliko ste dehidrirali, moguće je da vas zbog toga boli glava.

 

KORISTITE ETERIČNA ULJA

Masaža sljepočnica može biti ugodnija uz koju kap eteričnog ulja, posebno od ružmarina ili timijana.

 

UZMITE MAGNEZIJ

On će opustiti mišiće i smanjiti napetost koja uzrokuje glavobolju. Inače ga možete dobiti iz namirnica poput sjemenki bundeve, suhim smokvama i tamoj čokoladi, a ako ga uzimate npr. u tabletama, dnevna doza je 400 mg.

 

PRIPREMITE ČAJ OD ĐUMBIRA

U nadolazećim mjesecima čaj od đumbira najbolji je izbor jer jača imunitet, ali i pomaže protiv glavobolje. Narežite dva manja korijena i prelijte vrelom vodom pa poklopljeno pustite na pola sata. Nije li vam čaj ukusan, dodajte malo meda.

 

(Vidiportal.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*