Japan donirao BiH opremu za spašavanje iz poplava vrijednu oko dva miliona KM

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić i ambasador Japana u BiH Kazuja Ogava potpisali su danas u Sarajevu dokument o primopredaji donacije vozila i opreme za spašavanje na vodi, čija je vrijednost oko dva miliona KM.

Krajnji korisnici opreme su Uprava civilne zaštite Republike Srpske i Federalna uprava Civilne zaštite, koje su dobile po jedno namjensko vozilo za prevoz tima i opreme za spašavanje na vodi, gumeni čamac, kompresor za punjenje ronilačkih boca kisikom i po tri seta kompletne ronilačke opreme sa priborom.

Korisnik opreme za spašavanje na vodi je i Odjeljenje javne sigurnosti Brčko distrikta, koje je dobilo sve što su dobile i uprave civilne zaštite, uz jedan komplet ronilačke opreme manje.

 

Mektić: Obaveza je jačati pripravnost protiv poplava i drugih nesreća

Ministar Dragan Mektić je rekao da je BiH, prema procjenama ugroženosti, sklona poplavama i drugim opasnostima prirodnog porijekla, koje su sve učestalije, razornije i rezultiraju velikim štetama na stambenim objektima, kritičnoj infrastrukturi i životnoj sredini, ali i ljudskim žrtvama.

“Poplave i klizišta iz maja 2014. godine potvrdile su usložnjenost klimatskih promjena i nemoć čovjeka pred prirodom, prilikom pojave iznenadnih i rušećih poplava i klizišta”, naglasio je Mektić na konferenciji za novinare.

On je naveo da takve razmjere nesreće predstavljaju imperativ jedinicama lokalne uprave i samouprave da se materijalno-tehnički opremaju, jačaju sposobnosti menadžmenta u takvim situacijama i stalno pripremaju stanovništvo za pojavu ovakvih ili drugih nesreća.

Prema riječima Mektića, obaveza institucija i organa u cijeloj BiH je da stvaraju stručnu i svaku drugu podršku i pomoć općinama i gradovima u jačanju pripravnosti za odgovor na takve opasnosti.

Japanski ambasador u BiH Kazuja Ogava rekao je da su ova vozila osigurana u okviru takozvane neprojektne pomoći, da bi doprinijela jačanju kapaciteta relevantnih institucija za odbranu od poplava, te dodao da su vozila proizvedena u Japanu i da mogu biti korištena kao komandni centar za upravljanje operacijama spašavanja od poplava.

 

Ogava: Ovo je samo dio pomoći Japana

“Nabavka ova tri vozila, samo je jedna komponenta većeg projekta pod nazivnom “Neprojektna pomoć za nabavku japanskih industrijskih proizvoda” čija je ukupna vrijednost oko 3,2 miliona KM. Ovaj projekat zajednički su realizirali Ministarstvo sigurnosti i Ministartvo civilnih poslova BiH”, rekao je Ogava.

On je poželio uspjeh u nastojanjima svih u BiH da poboljšaju operativne kapacitete uprava za civilnu zaštitu, istakavši da one imaju vrlo odgovoran zadatak da spašavaju ljudske živote i štite imovinu u vanrednim situacijama.

(bhrt.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*