Za mjesec dana više od 7.000 ljudi posjetilo Zemaljski muzej

Na današnji dan prije mjesec sa glavnog ulaza u Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine skinute su zakovane daske sa napisom “Zatvoreno”. Time je ovaj muzej nakon tri godine ponovo otvoren za javnost.

Tokom prvih 30 dana rada, Zamaljski muzej je znatno oživio, a posjetilo ga je više od sedam hiljada ljudi.

Kolektiv najstarije muzejske institucije u BiH zadovoljan je radom u prvih mjesec dana.

Prisjećajući se 15. septembra, šefica muzejske biblioteke Andrea Dautović u razgovoru za AA ističe kako je dan otvorenja bio radostan za cijeli kolektiv Muzeja.

“Za sve nas taj dan bio je veoma emotivan, jer nakon tri godine nije mala stvar dočekati taj sretni dan kad se vrata otvaraju. Mjesec dana je prošlo, mislim da se za ovih mjesec dana potpuno pokazalo koliko je Muzej nedostajao građanima Sarajeva i cijelom gradu”, istakla je Dautović.

Muzej su prethodnih dana posjetili brojni i domaći i strani gosti.

“Naglasila bih da su svi strani turisti sa kojima sam imala kontakte, impresionirani ovim muzejom. Oni nemaju tačnu sliku o tome gdje dolaze, šta mogu da vide i onda kada uđu ovdje zaista budu imresionani jer ne očekuju da će naći tako bogate zbirke, raznovrsne prostore i uređene. Zadovoljstvo je uvijek obostrano kada dobijemo povratnu informaciju”, kazala je Dautović.

Inače, Zemaljski muzej, osnovan daleke 1888. godine, obiluje književnim fondom od preko 300 hiljada jedinica, zbirkama sačuvanih egzotičnih i endemskih životinja, ptica, gmizavaca, insekata od kojih se mnoge više ne mogu naći u prirodi. Sve pomenute zbirke muzeja, uz one sa odjela arheologije i etnologije, dodatno su obogaćene, istakla je Dautović.

Nakon ponovnog otvorenja prije mjesec dana, Zemaljski muzej je produžio svoje radno vrijeme tako da je otvoren od 10 do 19 sati radnim danima, a vikendom od 10 do 14 sati.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*