SARAJEVO, 15. oktobra (FENA) - Vlada Federacije Bosne i Hercegovine æe na sjednici, koja je danas poèela u Sarajevu, razmatrati predložene izmjene i dopune Uredbe o kriterijima za sticanje statusa trenera u provoðenju struènog obrazovanja i usavršavanja državnih službenika u organima državne službe u FBiH, a cilj je smanjenje troškova obuke u skladu s raspoloživim sredstvima.

Vlada Federacije usvojila Plan ekonomskih reformi do 2018. godine

Na današnjoj sjednici Vlade Federacije BiH usvojena je informacija o pripremi Programa ekonomskih reformi za razdoblje od 2016. do 2018. godine, s Planom aktivnosti i obvezama institucija koje u tome sudjeluju.

Razmatrajući danas informaciju koja se odnosi na kredite u švicarskim francima, Vlada Federacije BiH je konstatirala da ne postoji pravni osnov za ulazak u odnos između banaka i klijenata.

Ali, kako bi ubuduće bile spriječene ovakve situacije, Vlada FBiH će preispitati i, u saradnji s Vijećem ministara BiH i Vladom Republike Srpske, pokušati uskladiti zakonske odredbe koje se tiču bankarskog poslovanja. Također, potrebno je raditi na izmjenama Zakona o zaštiti potrošača.

Federalna vlada je prihvatila Prijedlog akcionog plana za primjenu Strateških pravaca razvoja karijerne orijentacije u Federaciji BiH za period 2015. – 2020. godina, kao i o izvještaj Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o poslovanju privrednih društava iz oblasti energije za 2014. godinu.

Vlada Federacije BiH danas je donijela i Uredbu o izmjenama i dopunama Uredbe o kriterijima za sticanje statusa trenera u provođenju stručnog obrazovanja i usavršavanja državnih službenika u organima državne službe u FBiH.

Cilj izmjena i dopuna je smanjenje troškova obuke u skladu s raspoloživim sredstvima.

Donesene su dvije odluke o transferima iz oblasti zaštite okoliša. Prvom je JP Nacionalni park “Una” dodijeljeno 500.000 KM na ime podrške u poslovanju.

Drugom odlukom 700.000 KM predviđeno je za sufinansiranje projekata za zatvaranje tehnički neuređenih općinskih deponija, unapređenje rada postojećih regionalnih centara za upravljanje komunalnim otpadom i tehničko unapređenje postojeće infrastrukture i postrojenja za upravljanje komunalnim otpadom na području Federacije BiH, dok će 300.000 KM biti raspoređeno za sufinansiranje podrške boljem funkcioniranju upravljanja uspostavljenim zaštićenim područjima u Federaciji BiH.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*