BiH prijete sankcije Energetske zajednice

Republika Srpska ne želi državni zakon o gasu, jer već ima entitetski, a BiH prijeti uskraćivanje miliona eura za projekte u sektoru gasa.

 

Iako je Bosna i Hercegovina jedan od osnivača Energetske zajednice Jugoistočne Evrope, već od petka bi mogla da bude pod sankcijama iste organizacije.

Ako na sastanku u Tirani budu usvojene, BiH gubi pravo glasa u okviru Zajednice i ukidaju se refundacije troškova predstavnicima BiH.

Osim toga, Zajednica bi mogla da pozove Evropsku uniju da suspenduje finansiranje projekata gasnog sektora.

Procjena je da bi upravo to uskratilo milione eura planiranih potpora projektima u sektoru gasa. To su Al Jazeeri potvrdili i u Kancelariji Evropske unije u Sarajevu.

Inače, to je veoma važan novac za našu zemlju koja pretenduje na diversifikaciju izvora gasa, jer ga trenutno dobija samo preko Srbije.

“Prva posljedica je npr. ta da EU neće sufinansirati projekte dalekovoda od Višegrada do Bistrice, a sve je to na teritoriji RS. To se ove godine već dogodilo, to je već u sklopu tih sankcija. Takvih uskraćivanja sredstava bit će još”, kaže direktor Energentske zajednice Janez Kopač.

 

Politika koči privredu

 

Prijetnja stiže zbog neizvršavanja preuzetih obaveza u organizaciji koja ima cilj da u regionu ojača energetsko tržište i približi ga regulativi Evropske unije. Obaveza je regulacija sektora gasa u državi.

Kao i često u našoj zemlji, privredi se ispriječila politika. Republika Srpska ne želi državni zakon o gasu, jer već ima entitetski. Tako već nedjeljama tvrde da su državni zakon i regulator nepotrebni. I pored brojnih zahtjeva, resorni ministar nije se oglasio za Al Jazeeru.

U septembru je ministar za energetiku RS-a Petar Đokić kazao agenciji Srna: “To bi bila još jedna u nizu suvišnih institucija na nivou BiH, a za tako nešto nema stvarne nadležnosti. Politika energetske zajednice Evrope kaže da njihovi stavovi mogu biti važniji od nekih zakona u određenoj zemlji, ali da ne mogu biti bitniji od Ustava.”

Nadležni državni ministar tvrdi da se čini sve da do sankcija ne dođe. Ali, ne isključuje ih i smatra da bi posljedice bile velike.

“Nama, iz ove perspektive se čini da je u tome kompromis, da imamo dva harmonizovana, potpuno identična zakona, i zajedničke funkcije koje bi bile u tom smislu dogovorene”, kaže ministar vanjske trgovine BiH Mirko Šarović.

“Slična je situacija bila sa tržištem struje. Međutim, nakon višegodišnjih dogovora usvojen je zakon koji je omogućio formiranje Državne regulatorne komisije za električnu energiju, pa je tržište regulisano na nivou države. Međutim, kako rješenje za gas nije na vidiku, ostaje paradoksalna činjenica da Bosna i Hercegovina preuzima predsjedavanje Energetskoj zajednici pod prijetnjom sankcijama”, javlja Goranović.

(RTV7/Al Jazeera)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*