U nastavku akcije “List 1” uhapšene još tri osobe

U nastavku  akcije “List 1”, po nalogu Tužilaštva BiH, ovlašteni službenici Granične policije BiH i SIPA-e uhapsili su još tri osobe, koje su osumnjičene za organizirani kriminal, zbog nedozvoljenog prometa akciznih proizvoda.

Slobode su lišeni osumnjičeni Jasmin Sakić, Emina Sakić i Grozda Enjaković. Oni će biti predati postupajućem tužiocu, nakon čega će biti odlučeno o daljim aktivnostima prema osumnjičenim.

Nakon ispitivanja više osumnjičenih osoba lišenih slobode u akciji “List 1” 14. oktobra od ovlaštenih pripadnika Državne agencije za istrage i zaštitu – SIPA i Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO), tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH uputio je Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere zabrane i kućni pritvor za Vojka Petrovića. Tužilac je predložio mjeru zabrane iz razloga opasnosti od bjekstva i uticaja na svjedoke.

Ostale osobe su ispitane u svojstvu osumnjičenih i protiv njih se nastavlja istraga.

Akcija “List1” pokrenuta je radi otkrivanja i krivičnog procesuiranja osumnjičene organizovane grupe koja je krijumčarenjem i rasparčavanjem  više tona rezanog duhana, na koji nisu plaćeni porez ni akcize oštetila budžet Bosne i Hercegovine od oko 1,2 miliona KM.

Pronađeno je i privremeno oduzeto oko 10 tona duhana, više od 1.000 kilograma sječenog duhana, dvije mašine za sječenje duhana, određena količina novca, mobiteli, SIM kartice i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokazni materijal.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*