Veliki termometar u Mostaru danas pokazuje temperaturu od +43 stepena Celzijusa, dok je prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) u 14 sati na ulicama najvećeg hercegovačkog grada izmjereno +40 stepeni, što ga čini jednim od najtoplijih gradova u Evropi. (D. Marić - Anadolu Ajansı)

Mostar i u oktobru top turistička destinacija

Iako je ljetna turistička sezona u Mostaru pri samom kraju, broj turista u gradu na Neretvi nije znatno smanjen.

Tako su danas grupe turista iz Slovenije, Njemačke i Srbije prodefilirale Kujundžilukom, fotografišući se na Starom mostu.

“Mostar je prelijep grad. Ovo je moja druga posjeta. Prvi put sam dolazio poslovno, a ove godine odlučio sam posjetiti Mostar sa svojom porodicom. Nakon obilaska Starog mosta vjerovatno ću otići i do Međugorja”, kazao je Slovenac Janez Kranjc.

Svoju prvu posjetu Mostaru imala je Mateja Horvat koja je iskazala žaljenje što ne može ostati duže i uživati u ljepotama Mostara.

“Ovdje sam prvi put. Veoma mi se sviđa ova starina i tradicija koja je jako očuvana. Žao mi je što sam ovdje samo jedan dan, ali se nadam da će biti prilike da posjetim Mostar naredne godine”, dodala je Horvat.

Adis Boškailo, ovogodišnji pobjednik tradicionalnih skokova u kategoriji na noge, kroz svoj redovni boravak na Starom mostu u službi skakača uvidio je da je ovogodišnja posjeta Starom gradu veoma velika.

“Sve je veći broj turista iz cijelog svijeta. Drago nam je da su turisti pored evropskih zemalja počeli dolaziti iz daleke Malezije, Irana, Saudijske Arabije i mnogih drugih zemalja. Vrlo često im upriličimo skokove sa Starog mosta kojima budu oduševljeni”, kazao je Boškailo za naš portal.

Očekivanja Turističke zajednice HNK za ovu godinu su se prema svim prognozama ispunila. Prema njihovim evidencijama, zabilježen znatno veći broj posjeta nego prethodnih nekoliko godina. Tačni podaci o broju posjeta gradu na Neretvi znat će se uskoro. Sigurno je da su brojni događaji, počevši od Red Bull i tradicionalnih skokova, pa do raznih drugih manifestacija svrstali Mostar u top destinaciju u regiji koju treba posjetiti.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*