Radončić i Izetbegović potpisali sporazum o zajedničkom djelovanju

Lider SBB-a Fahrudin Radončić i predsjednik SDA Bakir Izetbegović potpisali su danas u Sarajevu koalicioni sporazum o zajedničkom djelovanju na svim nivoima vlasti u BiH.

Prema ranije postignutom dogovoru stranke su se obavezale da će raditi na stabilizaciji vlasti na svim nivoima, ponajviše u Federaciji BiH, nakon izlaska DF-a iz koalicije na nivou ovog entiteta.

Izetbegović je potvrdio da će SBB preuzeti ministarstva na čijem su čelu kadrovi DF-a, što bi se trebalo desiti do kraja novembra.

Dvije stranke su se obavezale da će zajednički raditi na ekonomskim i drugim reformama, kao i NATO i evropskim integracijama.

“Ovaj dan će biti upamćen kao pozitivan datum u postratnoj historiji BiH. Postigli smo sporazum i potpisali ga. Sporazum garantuje da će dva veoma važna politička faktora, SBB i SDA, sarađivati na stabilizaciji prilika u BiH“, rekao je Izetbegović.

Istakao je da će se dvije stranke snažno suprotstaviti pokušajima dezintegracije i destabilizacije BiH.

U sporazumu dvije stranke govori se i o osiguravanju ravnopravnosti svih naroda BiH u svim krajevima zemlje, reformskoj agendi, unapređenju poslovnog ambijenta, smanjenju javne potrošnje i efikasnijoj borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije.

Prioritet je i skora objava rezultata popisa stanovništva u skladu s međunarodnim statističkim standardima.

“Zahvalni smo Stranci demokratske akcije i predsjedniku Izetbegoviću što su nas pozvali u koaliciju, da probamo mnogo brže mijenjati veliki zastoj u reformama”, rekao je Radončić.

Naglasio je da je SBB “bez ikakvih foteljaških ultimatuma ponudio svoj snažan parlamentarni kapacitet” kako bi se deblokirala vlast u FBiH.

(klix)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*