5 prirodnih lijekova protiv bolova u zglobovima

 

U slučaju ozbiljnih problema sa zglobovima obavezno se obratite ljekaru, ali vam određene namirnice mogu ublažiti blaže tegobe.

Ove namirnice imaju izuzetno blagotvoran utjecaj na zdravlje zglobova.

KURKUMA

Ovaj začin ima jaka antiupalna i antioksidativna svojstva.

Sipajte kašičicu kurkume u prahu i malo meda u čašu mlakog mlijeka. Pijte svakog dana.

Prije upotrebe ovog ljekovitog začina konsultujte svog ljekara jer kurkuma može da utječe na dejstvo određenih lijekova.

JABUKOVO SIRĆE

Ova namirnica pomaže u smanjenju bolova u zglobovima tako što eliminiše toksine iz zglobova i vezivnog tkiva. S obzirom na to da ima jak alkalizujući efekat, jabukovo sirće naročito prija osobama koje pate od artritisa. Pored toga, sirće je bogato magnezijumom, kalcijumom, kalijumom i fosforom.

Mlakoj vodi dodajte jednu do tri kašičice jabukovog sirćeta i malo meda. Ispijajte ovaj rastvor dva do tri puta na dan prije obroka. Pored toga, možete i bolno mjesto jednom dnevno masirati mješavinom jabukovog sirćeta i maslinovog ulja.

BIJELI LUK

S obzirom na to da je bogat sumporom i selenom, bijeli luk je odličan prirodan lijek za sve koji pate od artritisa i bolova u zglobovima. Sumpor umanjuje bolove i upale, dok selen ima antireumatski efekat.

Zbog toga se preporučuje da svom dnevnom jelovniku obavezno dodate bijeli luk i tako konzumirate najmanje dva do tri čehna bijelog luka dnevno.

Također, možete propržiti bijeli luk u susamovom ulju. Kada čehnovi potamne, sklonite s ringle i procijedite ulje. Kada se ulje prohladi, njime masirajte oko bolnog mjesta i ostavite tako najmanje tri sata, pa isperite to mjesto. To možete raditi dva puta na dan.

ĐUMBIR

Đumbir je zahvaljujući antiupalnim svojstvima odličan prirodni lijek protiv bolova u zglobovima i mišićima.

Pijte čaj od đumbira ili obogatite svoja jela mljevenim ili rendanim đumbirom. Čaj od đumbira se priprema tako što se komadić đumbira ostavi da  ključa 10 minuta u 220 ml vode, a zatim procijedi. Ukoliko želite, ovaj čaj možete zasladiti medom.

KOPRIVA

Naučne studije su pokazale da kopriva može biti efikasan prirodni lijek za ublažavanje bolova u zglobovima.

Stavite dvije do tri kašičice suhih listova koprive u šolju vrele vode i ostavite tako 10 do 15 minuta. Procijedite i pijte ljekoviti čaj tri puta dnevno.

Prije upotrebe prirodnih lijekova obavezno konsultujte ljekara.

(RTV7/Vidiportal.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*