Hoće li Kosovo danas biti primljeno u UNESCO?

Danas će u sjedištu Oranizacije Ujedinjenih naroda za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) u Parizu pasti odluka da li će u ovu organizaciju UN-a biti primljena država Kosovo. Prema procjenama analitičara, male su šanse da budu uslišene želje Srbije i da Kosovo ostane bez članstva.

Na Kosovu se smatra da je članstvo u UNESCO-u gotova stvar, posebno nakon što su neke zemlje, poput Grčke, koja se smatrala saveznikom Srbije, saopćile da neće kočiti učlanjenje Kosova u međunarodne organizacije. Naravno, prijem Kosova u UNESCO Priština će označiti još jednom velikom pobjedom na putu ka punoj državnosti zemlje.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Republike Kosovo, Petrit Seljimi izjavio je uoči odluke o prijemu Kosova da je uvjeren da će se to i dogoditi, te da optimizam postoji i zbog rekordnog broja zemalja koje su nešto ranije, u odboru UNESCO-a, glasale da prijem Prištine danas bude stavljen na dnevni red.

Seljimi je rekao da se isplatila pozitivna kampanja Kosova, u kojoj je potencirana nauka, obrazovanje i kulturna saradnja, dok se Srbija služila “gnusnim lažima” u nastojanju da spriječi učlanjenje Kosova u UNESCO.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić nedavno je rekao, govoreći o mogućnosti ulaska Kosova u UNESCO, da do toga nije trebalo da dođe, ali da će biti izuzetno teško spriječiti takav razvoj situacije.

Sinoć su u Beogradu zasjedali zajedno predsjednik te zemlje, premjer, ministri, akademici Srpske akademije nauka i umjetnosti (SANU), te predstavnici Srpske pravoslavne crkve (SPC) sa željom da ukažu koliko žestoko se protive učlanjenju Kosova u UNESCO, ali saopćenje sa tog skupa teško da će nešto promijeniti.

Nakon sjednice je saopćeno kako Srbija nikada neće priznati Kosovo i da se protivi učlanjenju u UNESCO.

(BHRT)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*