Kosovo potpisuje SSP sa EU 27. Oktobra

Kosovo i Evropska komisija će 27. oktobra u Strazburu potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), prenijeli su kosovski i evropski mediji pozivajući se na diplomatske izvore.

Potpisivanju će prisustvovati kosovski premijer Isa Mustafa, evropski komesar za proširenje Johanes Han i visoka predstavnica za vanjske poslove Federika Mogerini, izjavila je portparolka Komisije Maja Kocijančič.

Pet zemalja članica ne priznaje Kosovo, pa je zato na početku procesa odlučeno da SSP ne sklapaju zemlje članice, kao u slučajevima drugih kandidata sa Balkana, već Evropska unija. Unija je Lisabonskim sporazumom dobila status pravnog lica, a time i mogućnost da pregovara o međunarodnim sporazumima.

Zeleno svjetlo za potpisivanje sporazuma dale su danas zemlje članice na sastanku predstavničkog pripremnog tijela Vijeća EU.

Kosovu SSP, Srbiji ubrzanje pregovora
Kako navodi Rojters na internet sajtu, potpisivanje SSP-a sa Kosovom je predmet brige Srbiji, ali iz EU su spremni na ustupke.

“Uvjeren sam da će prva dva poglavlja sa Srbijom mogu biti otvorena do kraja godine”, rekao je Rojtersu visoki zvaničnik EU.

Kosovo ne priznaje pet članica EU: Španija, Grčka, Kipar, Rumunija i Slovačka.

Sporazumom se uspostavlja sveobuhvatan ugovorni odnos sa EU i njenim članicama u kojima su prava i obaveze ugovornih strana jasno definirane, kao i okvir za praćenje kako o pitanju ekonomske razmjene, tako i u oblasti upravljanja državom, ljudskih prava i pravosudnog sistema, koji bi trebalo postepeno da se prilagođavaju EU.

EU: Potpisivanje kao potstrek Kosovu da udvostruči napore
Vijeće EU je u junu 2013. odobrio otvaranje pregovora o SSP sa Kosovom, nakon što je urađena studija izvodljivosti, a Evropska komisija je SSP usvojila krajem aprila ove godine i uputila ga Vijeću ministara EU.

Kako navodi jedan evropski diplomata za AFP, uprkos dvogodišnjim pregovorima nije postignut očekivani napredak i u Briselu su zabrinuti zbog stanja u oblasti vladavine prava, korupcije i organiziranog kriminala.

“Budimo iskreni, bilo je napretka, ali nisu na nivou očekivanja”, rekao je on, dodajući da bi potpisivanje trebalo da podstakne Kosovo da udvostruči napore.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*