Uhapšena trojica desničara zbog planiranja napada na azilante

Njemačke vlasti saopštile su da su uhapsile trojicu desničarskih ekstremista koji su planirali napade na azilante, te tom prilikom zaplijenili nekoliko kilograma ilegalnog vatrometa i veoma moćnih petardi.

Thomas de Maiziere, ministar unutrašnjih poslova Njemačke rekao je kako su osumnjičeni pirotehničkim sredstvima željeli izvršiti napade na domove u kojima se nalaze migranti kako bi kod njih izazvali strah.

De Maizere je u četvrtak posjetio dom u Bambergu u kojem se nalaze migranti koji su došli u Njemačku preko Balkana. Tom prilikom naglasio je kako je vlast pokazala da može preventivno djelovati u spriječavanju napada i drugih zločina prema azilantima.

“Trojica osumnjičenih desničara uhapšeni su kasno uvečer u srijedu tokom serije racija na 12 različitih lokacija”, kazao je Joachim Herrmann, ministar unutrašnjih poslova Bavarske.

Naglašeno je da je zaplijenjeni vatromet dovoljno snažan da raznese prozor. U Bambergu su najavljene antimigrantske demonstracije krajem oktobra, ali vlast čini sve kako bi ih zabranila.

(AA/RTV7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*