Zaplijenjeno 12 tona marihuane u tunelu između SAD-a i Meksika

Američke vlasti su zaplijenile 12 tona marihuane i uhapsile 22 osobe nakon što su otkrile jedan od najdužih kanala krijumčarenja droge između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Meksika.

Tunel koji povezuje skladišta u San Diegu i meksičkom gradu Tijuana, dužine oko 730 metara i dubine oko devet metara, bio je osvijetljen i opremljen ventilacijom, kao i sistemom željezničkog saobraćaja.

Policija je uhapsila šest osoba u San Diegu, gdje su zaplijenjene dvije tone marihuane, dok su meksičke vlasti uhapsile 16 osoba, a zaplijenile 10 tona droge.

Tunel je otkriven nakon što je američki tajni agent pristao da krijumčarima droge obezbijedi vozače i skladište u zamjenu za 10.000 dolara za svaki prijelaz kamiona s drogom preko granice.

Kako navode američki mediji, taj region većim dijelom kontroliše meksički narko-kartel Sinaloa, koji predvodi Joaquín “El Chapo” Guzmán, koji je u julu ove godine pobjegao iz strogo čuvanog zatvora.

Meksička policija saopćila je da su osumnjičeni za krijumčarenje droge priznali vlastima da su povezani s kriminalnom organizacijom iz meksičke savezne države Jalisco.

(AA/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*