Tužilaštvo BiH: Podignuta optužnica protiv četiri osobe za ratne zločine na području Janje

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu koja se odnosi na ratne zločine nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti na području Janje, saopćilo je Tužilaštvo BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Optužnicom su, kako navodi Tužilaštvo BiH, obuhvaćeni osumnjičeni Zoran Bogdanović, rođen 1960. godine u Tuzli, državljanin BiH, Milan Đokić, zvani “Mićo“, rođen 1950. godine u Loparama, državljanin BiH, Ljubiša Ikić, rođen 1952. godine u Bijeljini, državljanin BiH, koji se nalaze pod mjerama zabrane, te Branislav Trišić, rođen 1961. godine u Bijeljini, državljanin BiH, u vrijeme lišenja slobode uposlenik OSA BiH, koji se također nalazi pod mjerama zabrane.

“Optuženi se terete da su za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, počinili teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava i postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata”, navodi se iz Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo ističe da su oni optuženi da su, od 1992. do 1994. godine, u svojstvu pripadnika i komandnog kadra MUP-a RS, CJB Bijeljina – Stanice milicije Janja, sudjelovali u širokom i sistematičnom napadu usmjerenom protiv bošnjačkog stanovništva na području mjesta Janja i okolnih mjesta.

“Oni su osumnjičeni za nezakonita zatvaranja, pretrese i hapšenja civilnog bošnjačkog stanovništva na području Janje i okolice. Nezakonito privođene žrtve su tom prigodom mučene, zlostavljane i premlaćivane, nanošene su im teške tjelesne ozljede, jedna osoba je od posljedica zlostavljanja smrtno stradala, a veći broj žrtava pretrpio je tjelesne i psihičke ozljede koje su ostavile trajne posljedice na zdravlje žrtava. Osumnjičeni se terete da su osobno i izravno, sami i sa drugim osobma, sudjelovali u nezakonitim privođenjima, zatvaranjima, premlaćivanjima i zlostavljanjima civila bošnjačke nacionalnosti”, naglašava se u saopćenju Tužilaštva BiH.

Usljed progona stanovništva, svakodnevnim odvođenjem, pritvaranjem, mučenjem i zlostavljanjem, na tom području stvarana je atmosfera stalnog straha za život i sigurnost bošnjačkog civilnog stanovništva, čime je bošnjačko stanovništvo bilo prinuđeno da napusti područje Janje plaćanjem novčanih iznosa pripadnicima VRS za prelazak prema teritoriju pod kontrolom Armije BiH ili prelazak u Srbiju, a stanovništvo koje je ostalo u Janji odvođeno je na prinudne radove, u logor “Batković“ ili su korišteni kao živi štit u borbama na Majevici.

Optuženi se nalaze pod mjerama zabrane koje im je izrekao sud, a koje uključuju zabranu napuštanja boravišta i zabranu sastajanja sa svjedocima ili osumnjičenim u predmetu.

Iz Tužilaštva napominju da je ova optužnica, prva optužnica u pravosuđu BiH za ratne zločine na području Janje, a tužilaštvo u okviru optužnice predlaže pozivanje 56 svjedoka i stručnih vještaka, a priloženo je više od 70 materijalnih dokaza.

Optuženi se terete za kazneno djelo –zločin protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*