PSBiH: Usvojen Zakon o jedinstvenom matičnom broju

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH  usvojili su Prijedlog zakona o dopuni Zakona o jedinstvenom matičnom broju, te Prijedlog zakona o strancima.Nisu usvojene izmjene  Okvirnog zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju u BiH. Završena sjednica.

Poslanici su usvojili dopune Zakona o jedinstvenom matičnom broju po hitnom zakonodavnom postupku, čime je omogućeno da se u elektronski registar upiše općina Stanari u Republici Srpskoj i tako su otklonjeni problemi oko određivanja JMB-a građana te općine.

Podržan je i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o zaštiti potrošača u BiH čiji je cilj izričita zabrana indeksiranja kredita u stranoj valuti, osim u eurima.

U drugom čitanju podržan je Prijedlog zakona o strancima kojim se regulira postupak ulaska stranaca u BiH, uključujući i vizni i bezvizni režim, putne isprave za strance, boravak stranaca i njihovo udaljenje iz BiH, njihov prihvat i stavljanje pod nadzor.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Okvirnog zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju u BiH koji je predložio poslanik HDZ-a Nikola Lovrinović nije dobio potrebnu podršku poslanika jer je usvojeno negativno mišljenje Ustavnopravne komisije.

Poslanici su usvojili Izvještaj o izvršenju budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2014. godinu te Izvještaj o finansijskoj reviziji Izvještaja o izvršenju budžeta, kao i Izvještaj o izvršenoj reviziji učinka o temi “Energetska efikasnost u institucijama BiH”.

Usvojena je inicijativa poslanika SDA Senada Šepića da Predstavnički dom obaveže Kolegij da, kvartalno, utvrdi obaveznu tačku dnevnog reda s nazivom “Informacija Vijeća ministara o realizaciji obaveza BiH na evropskom putu i stepen ispunjavanja obaveza BiH iz Akcionog plana za realizaciju Reformske agende”.

Izabrano je troje ombudsmena za ljudska prava i to Ljubinko Mitrović, Jasminka Džumhur i Nives Jukić, te za generalnog revizora Ureda za reviziju institucija BiH Dragan Vrankić i za njegovog zamjenika Ranko Krsman.

Poslanici su dali saglasnot i na ratifikaciju nekoliko međunarodnih sporazuma, čime je okončana sjednica Predstavničkog doma PSBiH.

Tok sjednice Predstavničkog doma 
Poslanici su razmatrali  potrebu o upoznavanju poslanika o toku realizacije obaveza BiH na evropskom putu i stepen ispunjavanja obaveza BiH iz Akcionog plana za realizaciju Reformske agende.

Naime, poslanik Stranke demokratske akcije (SDA) Senad Šepić predložio je da Kolegij Predstavničkog doma uvrsti ovo pitanje kao tačku dnevnog reda na narednoj sjednici.

Na sjednici Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH Šepić je prihvatio prijedlog da Predstavnički dom obaveže Kolegij da, kvartalno, utvrdi obaveznu tačku dnevnog reda s nazivom “Informacija Vijeća ministara o realizaciji obaveza BiH na evropskom putu i stepen ispunjavanja obaveza BiH iz Akcionog plana za realizaciju Reformske agende”.

Poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Nikola Špirić je kazao da ukoliko postoji opredjeljenje za napredak ka Evropskoj uniji onda bi ovakva tačka trebala biti na dnevnom redu Predstavničkog doma i svakog mjeseca.

Ipak, poslanica Srpske demokratske stranke (SDS) Aleksandra Pandurević je kazala da je njen prijedlog bio da to bude kvartalno jer bi ukoliko bi češće bila na dnevnom redu mogla biti predmet politikanstva.

Također, dodala je, da je mali procent iz Reformske agende obaveza Vijeća ministara te da je većina na entitetima i kantonima te bi se takvi izvještaji mjesečno trebali naći na sjednicama entitetskih i kantonalnih parlamenata.

Poslanica Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milica Marković kazala je da proces približavanja BiH EU ide sporo posebno ističući da  nije formirano tijelo koje će jednim glasom razgovarati s EU, odnosno Koordinacijski mehanizam te je izrazila očekivanje da će informaciju Vijeće ministara precizno i konkretno prezentirati podatke.

Poslanici su danas razmatrali i Izvještaj o izvršenoj reviziji učinka o temi “Energetska efikasnost u institucijama BiH” te su upozorili da su energetska pitanja važna pitanja o kojima se nedovoljno vodi računa.

Poslanik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Mirsad Đonlagić  smatra da ne postoje jasne projekcije razvoja energetskog sektora, ocjenjujući da se ovim važnim pitanjem treba pozabaviti budući da se u Evropskoj uniji skuplja energija dok u BiH nema volje da se postojeća sačuva i kvalitetno troši.

Mišljenja je da bi država trebala biti za primjer kako se voditi računa o potrošnji energije jer, upozorio je, nje će biti sve manje, a zahtjeva i potreba za energijom će biti sve više.

Poslanik Bosanskohercegovačke patriotske stranke (BPS) Zaim Backović je tokom rasprave neprihvatljivim ocijenio rasipanje energije pa i u sali gdje se održavaju sjednice domova PSBiH, gdje je temperatura 28 stepeni, pozivajući na domaćinski odnos prema potrošnji energije.

Poslanici o izvršenju budžeta institucija BiH

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) razmatrali su danas Izvještaj o izvršenju budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2014. godinu te Izvještaj o finansijskoj reviziji tog dokumenta. Komisija za finansije i budžet nije prihvatila Izvještaj o izvršenju budžeta i uputila ga je u parlamentarnu proceduru.

Poslanik Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) Jasmin Emrić je podsjetio da je izvještaj obuhvatio 75 državnih institucija u kojima radi 22.393 uposlenika, a kao karakteristiku je izdvojio suficit koji se ponavlja na jedinstvenom računu Uprave za indirektno oporezivanje za finansiranje institucija BiH.

Na tom računu je 27 miliona KM namjenskih sredstava i sredstava koja su donacije za projekte, kaže Emrić, a nerealizacija tih sredstava iz prošlih godina stvara suficit koji je karakteristika dugogodišnjeg suficita kako ovog tako i budžeta iz 2013. godine.

Kada su u pitanju neporezni prihodi oni se odnose na izdavanje dokumenata i registarskih tablica za vozila i ti prihodi su povećani te Emrić smatra da to nije dobro jer se budžetski prihodi povećavaju zakonskim izmjenama tako da građani moraju zamijeniti dokumente i prihodi se povećavaju.

Pozvao je i Vijeće ministara da preispita ugovore sa zemljama iz regije koji nameću obavezu da se bh. državljani kod rješavanja svog radnog statusa u susjednim državama moraju odreći bh. državljanstva.

U prihodima od naknada i taksi obuhvaćeni su i prihodi od Direkcije za civilno zrakoplovstvo, a to su prihodi o pružanju rute zračne navigacije, a Emrić kaže da nema objašnjenja zašto su ovi prihodi nula KM, dok drugi prihodi bilo da su povećani ili smanjeni imaju obrazloženje.

Kada je u pitanju revizorski izvještaj o izvršenju budžeta, Komisija je predložila Domu usvajanje zaključaka među kojima je zatraženo od Vijeća ministara da detaljno analiza revizorski sadržaj i izradi akcioni plan u roku od 90 dana za realizaciju revizorskih preporuka.

Komisija je također zatražila od Predsjedništva BiH i Vijeća ministara da dostavi prijedlog budžeta za 2016. godinu kako bi procedura donošenja budžeta bila do kraja ispoštovana.

Poslanik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Predrag Kožul i predsjednik Komisije za budžet i finansije je obrazložio da su prvim zaključkom zatraženi ozbiljni napori za otklanjanje nedostataka koje su uočili revizori. “Prihodi su veći od rashoda i ovo je jedan od rijetkih budžeta, od više od sto koliko ih ima na raznim nivoima BiH,  koji je u suficitu. Veliki je suficit prenesen i ostvaraje se tako što se u malom postupku ostvaruju kapitalna ulaganja (25 posto) i kapitalni grantovi (ispod 50 posto)”, dodao je Kožul.

Budući da se često čuje kako su velika izdavanja za najamnine, Kožul  je naglasio da bi kapitalna ulaganja za osiguranje prostora za smještaj državnih institucija omogućila smanjenje izdvajanja za najamnine i ona bi mogla biti iskorištena za otplaćivanje rata kredita.

Poslanik Bosanskohercegovačke patriotske stranke (BPS) Zaim Backović je rekao da se iste stvari u izvršenju budžeta ponavljaju iz godine u godinu.

Poslanik Stranke demokratske akcije (SDA) Mirsad Isaković kaže da revizorski izvještaj košta državu značajna sredstva, iz godinu u godinu budžetski korisnici prave greške, revizori ih identificiraju, a poslanici ga usvoje ili ne te zbog toga ove dvije tačke dnevnog reda nemaju posebnu svrhu. “Oni kojih se tiče izvještaj o izvršenju budžeta nisu ovdje, a nema nikakvih sankcija ako ga ne prihvatimo”, istaknuo je Isaković, problematičnim nazivajući to što isti budžetski korisnici prave iste greške.

Također, podvukao je da 160 težih i lakših prekršaja odnosno preporuka revizorskih nije ispoštovano, zato je pozvao poslanike da se usvoje zaključci kojima će se zadužiti oni koji imaju negativan revizorski otklanjanje tih prekršaja.

Konačan stav o ovim izvještajima poslanici će dati nakon što obave raspravu svim tačkama dnevnog reda današnje sjednice.

Bez podrške izmjenama Zakona o obrazovanju

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH obavio je raspravu o negativnom mišljenju Ustavnopravne komisije o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Okvirnog zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju, čiji je predlagač poslanik HDZ-a BiH Nikola Lovrinović.

Lovrinović je rekao da je cilj zakona uvođenje tri uspješna sistema obrazovanja koji će spriječiti unitarizaciju obrazovanja i segregaciju u ovoj oblasti, tako da niko ne nameće drugome jezik i pismo, kao i da se u škole uvede “nacionalna grupa predmeta”.

Aleksandra Pandruević iz SDS-a smatra da je ovaj zakon suprotan entitetskim i kantonalnim zakonima, Konvenciji o pravima djeteta, da uvodi aparthejd u školstvo i suprotan je stavu UN, te uvodi “dvije škole pod jednim krovom”.

Poslanici SDP-a, DF-a i BPS-a usprotivili su se zakonu jer smatraju da vodi u dalju diskriminaciju u obrazovanju i podjelu djece različitih nacionalnosti. Predrag Kožul iz HDZ-a istakao je da zakon ne vodi u razdvajanje djece u obrazovanju, već daje mogućnost izbora za roditelje i djecu, navodeći da je puno demagogije izneseno na sjednici.

Poslanik SNSD-a Lazar Prodanović smatra da je politizacija i netolernacija svojstvena svima kada je riječ o obrazovanju, jeziku i pismima u BiH.  Sadik Ahmetović iz SDA rekao je da međunarodna zajednica treba da progovori o problemu obrazovanja u BiH, a ne da ćuti o tome.

Za zahtjev Doma naroda da po hitnom postupku bude razmatran Prijedloga zakona o dopuni Zakona o jedinstvenom matičnom broju, te za Prijedlog zakona o strancima i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o zaštiti potrošača u BiH, nije bilo zainteresovanih poslanika za raspravu.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*