Ministarstvo saobraćaja BiH: Pelješki most se ne spominje u strategiji EU

Ministarstvo saobraćaja i veza Bosne i Hercegovine pozdravlja usvajanje strategije Evropske unije za jadransko-jonsku regiju.

Usvojeni dokument ima veliki značaj i za našu državu jer ističe važnost izgradnje jadransko-jonskog autoputa, povezivanja zemalja članica EU sa zemljama nečlanicama, razvijanje energetske mreže i slično, navodi se u saopštenju Ministarstva.

-Nasuprot novinskim navodima da strategija izričito podržava izgradnju Pelješkog mosta, usvojeni dokument ni na jednom mjestu ne spominje ovaj projekat – tvrde u Ministarstvu.

Ministarstvo ponovo naglašava da gradnji mosta treba prethoditi bilateralni sporazum između BiH i Republike Hrvatske kojim bi se našoj zemlji osigurao slobodan pristup međunarodnim vodama, u skladu sa UN konvencijom o pravu mora.

-Hrvatska strana još uvijek nije dostavila imena članova zajedničke komisije koji bi trebali razmatrati ovo pitanje, i pored urgencija koje je Ministarstvo poslalo – navode u Ministarstvu.

Takođe, Ministarstvo napominje da Bosna i Hercegovina nije učestvovala na izradi studije uticaja na okolinu što je morao biti slučaj s obzirom da se radi o velikom građevinskom projektu u neposrednoj blizini teritorije Bosne i Hercegovine (predviđeno UN-ovom „Espoo konvencijom“). O svim ovim problemima Ministarstvo će informisati savjet ministara, te predložiti da se ova otvorena pitanja razmotre na najvišem nivou između dvije države u što skorijem vremenu.

Vlada Republike Hrvatske na svojoj Twitter stranici objavila je da je ispunjen posljednji uslov za EU sufinansiranje Pelješkog mosta.

– Potpisano Rješenje o prihvatljivosti projekta za okoliš – navodi se na stranici.

Evropski parlament usvojio je 28. oktobra Strategiju Evropske unije o Jadransko – jonskoj regiji.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*