Istraživanje Bloomberga: BiH 34. najzdravija država na svijetu

Prema istraživanju kompanije Bloomberg o zdravstvenoj zaštiti i rizicima, BiH zauzima 34. mjesto među državama svijeta, a od država bivše Jugoslavije jedino je Slovenija bolje rangirana od BiH.

U istraživanju su korišteni podaci Ujedinjenih nacija, Svjetske banke i Svjetske zdravstvene organizacije, a trenutno je Singapur država s najboljim zdravstvenim sistemom.

Svaka država sa više od milion stanovnika analizirana je te se utvrdio njen zdravstveni rezultat i ocjena zdravstvenog rizika. Procenat za svaku državu se dobio oduzimanjem zdravstvenog rizika od zdravstvenog rezultata.

Zdravstveni rezultat svake države ocjenjivan je na osnovu nekoliko faktora, poput prosječnog trajanja života, uzroka smrti i slično, dok se ocjena zdravstvenog rizika utvrđivala na osnovu podataka o broju mladih ljudi koji puše, broja osoba sa povišenim holesterolom i slično.

Na osnovu cjelokupne analize Singapur zauzima prvo mjesto sa 89,45 posto zdravstvenog rezultata. Na drugom mjestu je Italija, a među prvih deset su i Australija, Švicarska, Japan, Izrael. Španija, Holandija, Švedska i Njemačka.

Od zemalja bivše Jugoslavije BiH je rangirana na 34. mjesto, a bolje rangirana je samo Slovenija na 25. mjestu. Hrvatska je na 36. mjestu, Makedonija na 43. i Srbija na 74.

Države s najnižim procentom zdravstvenog rezultata su Swaziland, Lesoto, Čad, Mozambik i druge afričke države.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*