Vremenska prognoza:Šta nam nosi novembar?

Početkom sljedeće sedmice, tačnije do sredine ovog mjeseca, očekuje se i dalje stabilno vrijeme sa dosta sunca i sa temperaturama iznad prosjeka za ovo doba godine.

Danas će u BiH preovladavati pretežno vedro. Prije podne u Bosni po kotlinama i uz riječne tokove sa maglom ili sumaglicom. Vjetar će biti slab, promjenljivog smjera. Najviša dnevna temperatura od 15 do 19, na jugu zemlje od 18 do 23 stepena Celzijusa.

Klimatolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH Dženan Zulum pojašnjava da će ovih dana u Bosni biti mraza, kao i duž riječnih tokova, a uz mraz moguće su magla i sumaglica.

“Jutarnje temperature će se kretati od minus 2 do 4 stepena u Bosni, a u Hercegovini će se temperature kretati do 10 stepeni. Maksimalne dnevne temperature kretat će se između 15 i 20 u Bosni, a do 23 stepena u Hercegovini. Početkom sljedeće sedmice, tačnije do sredine ovog mjeseca, očekuje se i dalje stabilno vrijeme sa dosta sunca”, istkao je Zulum.

Kako kaže Zulum, duži sunčani intervali mogući su u Hercegovini, a u Bosni i dalje duž riječnih tokova i u kotlinama u prijepodnevnim satima moguća je magla.

“Slaba kiša na sjeveru zemlje, kao i u nekim centralnim dijelovima Bosne moguća je početkom sljedeće sedmice. Prema sadašnjim pokazateljima te količine ne bi trebale biti velike. Jutarnje temperature će biti bez nekih bitnih promjena i naredne sedmice, od minus 1 do 5 u Bosni, a na jugu zemlje do 11 stepeni”, naglasio je Zulum.

U narednih 15 dana ne očekuju se snježne padavine.

“Nema snijega. Ako bude nekih padavina početkom sljedeće sedmice, snježne padavine bi mogle biti u malim količinama na planinama”, dodao je Zulum.

Iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske navode da će u narednim danima jutra biti hladna sa slabijim i umjerenim mrazem, ali ipak sa tendencijom porasta temeperatura oko rijeka i duž kotlina.

“Bit će mjestimične magle koja će se zadržavati tokom prijepodneva, a tokom dana će biti pretežno sunčano uz postepen porast temperature vazduha. U narednih pet ili šest dana bit će vrijeme bez padavina, a temperatura će biti iznad prosjeka za ovo doba godine”, istakli su iz Republičkog zavoda.

Poručuju da se snježne padavine ne očekuju u narednih pet do šest dana.

(Anadolija)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*