Zvizdić: Bolje aranžman s MMF-om nego kredit kod komercijalnih banaka

Predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić i njegovi zamjenici, ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović, danas su održali sastanak s delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) predvođenim šefom Misije Nadeemom Ilahijem, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Predsjedavajući Zvizdić i ministri Bevanda i Šarović iskazali su zainteresiranost za sklapanje novog aranžmana s MMF-om, ističući da ovakvi programi, osim što mogu osigurati kredite po najnižim kamatama, garantiraju i efikasnu provedbu strukturalnih reformi.

Predsjedavajući Zvizdić naglasio je da Vijeće ministara BiH daje prednost aranžmanu s MMF-om u odnosu na zaduživanje kod komercijalnih banaka, te da programi MMF-a omogućavaju tehničku podršku, monitornig kod provođenja strukturalnih reformi i uključivanje drugih međunarodnih finansijskih institucija.

Dodao je kako je provođenje Reformske agende ključni cilj Vijeća ministara BiH, te da bi smjernice iz novog aranžmana s MMF-om doprinijele efikasnoj provedbi ekonomskih reformi koje su nužne za BiH na svim nivoima vlasti.

Ministar Bevanda istakao je da će budžet institucija BiH za 2016. godinu biti usvojen do kraja ove godine i da neće biti izlaganja riziku da se donosi odluka o privremenom finansiranju, te da je okvir budžeta ostao nepromijenjen.

Ministar finansija i trezora BiH istakao je da postoje pozitivni pokazatelji da će uskoro biti ispunjene i obaveze koje postoje u vezi s poravnanjem između entiteta na osnovu prihoda od PDV-a, te da će se nastaviti aktivnosti na efikasnoj naplati dugova po osnovu indirektnih poreza.

Ilahi je naglasio da je ohrabren makroekonomskim pokazateljima u BiH, te da treba uložiti napore da se ovakav trend održi uz dodatne aktivnosti na poboljšanju kontrole fiskalnih politika, provođenja reformi i smanjenju javne potrošnje.

Delegacija MMF-a boravi u BiH od 28. oktobra do 11. novembra kako bi na osnovu razgovora s predstavnicima entitetskih vlada, Vijeća ministara i relevantnih institucija uradila pregled prije procjene i odluke o novom aranžmanu ili povoljnom programu prihvatljivom kako Odboru MMF-a tako i vlastima u BiH.

Na sastanku se govorilo i o evropskom putu BiH, podnošenju aplikacije, te jačanju kapaciteta institucija u BiH koje će nositi najveći dio aktivnosti u vezi s pristupanjem EU. Naglašeno je da je nužno osigurati prostor za nove investicije koje će ojačati privredu i povećati zapošljavanje. Sastanku je prisustvovao i rezidentni predstavnik MMF-a za BiH Francisko Parodi.

(NAP)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*