Bilalu Bosniću sedam godina zatvora za podsticanje na terorizam

Sudsko vijeće Suda Bosne i Hercegovine danas je izreklo prvostepenu presudu kojom je optuženi Husein Bosnić Bilal iz Bužima , a koji je optužen za krivično djelo javno podsticanje na terorističke aktivnosti u vezi s vrbovanjem radi terorističkih aktivnosti i organiziranjem terorističke grupe, osuđen na ukupno sedam godina zatvora.

Podsjećamo, prilikom iznošenja završnih riječi tužilac Dubravko Čampara kazao je da je Bosnić na području Krajine važio za vjerskog autoriteta. Navodeći izjave svjedoka iz faze glavnog pretresa istaknuo je da se da zaključiti da je ”odlučivao o sudbinama ranjivih populacija i mladih ljudi”.Dodao je da su to roditelji mladića, prilikom svjedočenja, i potvrdili. Podsjetio je da su govorili da su se njihovi sinovi poslije upoznavanja s njim ponašali drukčije, odbijali poslušnost i mijenjali životne navike.Naglasio je da je Bosnić svjesno iskorištavao ljude, koji su kasnije izgubili živote.Mišljenja je da su Bosnićeva predavanja na mreži YouTube također važan dokaz da je pozivao ljude da se bore za ciljeve Islamske države. Tome je dodao da se na svakom snimku vidi zastava te organizacije.

Bosnić je uhapšen u policijskoj akciji kodnog naziva Damask, a na ročištu pred sudijom za prethodno saslušanje 26. januara izjasnio se da nije kriv po optužbama za koje se tereti. Bosnić je, kako se u optužnici navodi, javno na skupovima na kojima je okupljao pripadnike takozvane selefijske zajednice, kao i putem YoutTube kanala, održavao i objavljivao svoje govore i upućivao javne poruke radipodsticanja pripadnika te zajednice da postanu pripadnici terorističke grupe IS.

(RadioSarajevo.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*