Hartmann: Velesile su izdale Srebrenicu

Nekadašnja glasnogovornica i savjetnica tužiteljice Međunarodnog tribunala za ratne zločine na teritoriji bivše Jugoslavije Florence Hartmann u Sarajevu je predstavila svoju novu knjigu „Krv realpolitike: Afera Srebrenica“, u kojoj se govori o diplomatskim procesima koji su prethodili genocidu u ovom bosanskohercegovačkom gradu.

Istaknuta je velika uloga lidera Sjedinjenih Američkih Država, Francuske i Velike Britanije u određivanju sudbine, a samim tim i njihove odgovornosti prema „zaštićenoj enklavi UN-a“ Srebrenici gdje je počinjen najveći ratni zločin u novijoj historiji Europe.

„Umjesto velikih govora i ‘krokodilskih suza’ koje liju međunarodni predstavnici svake godine kada dođu u Srebrenicu, oni trebaju preuzeti odgovornost za to što se desilo u tom gradu“, kazala je danas u Sarajevu Hartmann.

Na upit da li ti predstavnici također trebaju izvršiti pritisak na one koji dokumentovano znaju sudbinu hiljada žrtava, ne samo srebreničkog genocida, već i brojnih drugih ratnih zločina širom BiH, Hartmann je kazala kako je vršen pritisak i da je on dao rezultate, ali da to Europa i dalje treba raditi kako bi žrtve bile pronađene.

„No, ljetos sam slušala kako bh. lideri, tokom posjete Beogradu, i njihovi domaćini, govore kako se treba okrenuti novi list i krenuti naprijed. Ne može se okrenuti list ako nije pročitan“, dodala je Hartmann.

Usvojoj knjizi Hartmann piše kako je Srebrenica bila kolateralna šteta pregovaračkog procesa u Daytonu koji se 1995. godine dešavao daleko od javnosti.

Hartmann u knjizi govori na osnovu, kako kaže, nekoliko hiljada dokumenata koje je pročitala nakon što su otvorene brojne arhive velesila.

„Mnogo toga sam pročitala, mnogo veoma dosadnih dokumenata, ali su oni krili makar po jednu ključnu rečenicu za stvaranje cijele slike. To je kao slaganje kockica, a tek kasnije, kada se sve složi, dobijete jasnu sliku“, rekla je.

U predgovoru knjige, britanski novinar Ed Vuillamy, koji je među prvima u svijetu objavio vijesti iz logora Omarska i Trnopolje tokom rata u BiH, navodi kako ovo djelo „pokazuje da je postojala mnogo šira upletenost u događaje koji su vodili do pada (srebreničke) enklave“.

„Deklasificirane depeše, ekskluzivni intervjui i svjedočenja pred Haškim tribunalom pokazuju da su vlade Velike Britanije, SAD-a i Francuske prihvatale, a katkad i tvrdile, da su Srebrenica i dvije preostale UN-ove zaštićene sigurne zone [Žepa, Goražde] bile ‘neodržive’ mnogo prije nego što je general Ratko Mladić zauzeo grad, te bile spremne da ustupe Srebrenicu Srbima, u težnji da dođu do mape koja bi bila prihvatljiva Slobodanu Miloševiću, srbijanskom predsjedniku, u zamjenu za mir“, napisao je on.

„Krv realpolitike: Afera Srebrenica, knjiga zasnovana na citatima direktnih aktera u događajima, nudi neumoljivu i objektivnu demonstraciju stupnja odgovornosti velikih sila u zločinu genocida koji se odvijao pred njihovim očima.“

( Al Jazeera)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*