Utvrđen Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH

Na današnjoj sjednici u Sarajevu, Vlada Federacije BiH je utvrdila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, kojim je obuhvaćen pojam sigurne kuće kao sigurnog privremenog smještaja i potpore žrtvama nasilja u obitelji kojima je ugrožen život i kojima zaštita i sigurnost ne mogu biti pruženi u njihovom domu.

Danas je utvrđen i Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH, kojima je za financiranje funkcija Grada Sarajeva namijenjeno 0,25 posto prihoda. Također, smanjen je s 2,0000 na 1,9658 koeficijent koji odražava posebne potrebe Kantona Sarajevo. Ključni razlog što je Prijedlog zakona upućen u hitnu parlamentarnu proceduru je taj što se, na ovaj način, provodi presuda Ustavnog suda Federacije BiH od 10.6.2015. godine, kojom je utvrđena povreda prava na lokalnu samoupravu Grada Sarajeva zagarantirana odredbama Ustava Federacije BiH, Evropske povelje o lokalnoj samoupravi, te Zakona o načelima lokalne samouprave u Federaciji BiH.

Jedna od novina u danas utvrđenom Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o električnoj energiji odnosi se na brisanje stava 9. iz člana 116. kojim je regulisano da ovlaštenja po osnovu državnog kapitalna u postojećim elektroprivrednim društvima, i u društvima koja nastanu nakon prestrukturiranja elektroenergetskog sektora, vršiti nadležno federalno ministarstvo. Među razlozima za ovu izmjenu navedeno je da Zakon o električnoj energiji treba da reguliše samo oblast elektroenergetskog sektora.

Vlada Federacije BiH razmatrala je radne tekstove Proračuna Federacije BiH za 2016. godinu i Zakona o njegovom izvršavanju, a prije utvrđivanja nacrta federalni ministri će dostaviti pisane prijedloge i sugestije.

Vlada je podržala inicijativu Udruženja privrednika “Biznis centar” Jelah – Tešanj za stavljanje van snage Uredbe o uslovima koje je preduzeće, odnosno druga pravna osoba dužna ispunjavati u pogledu broja zaposlenih radnika radi obavljanja djelatnosti.

Na dnevnom redu današnje sjednice bilo je i više kadrovskih rješenja.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*