Pet stvari koje ne treba da radite prije odlaska u krevet ako želite da zaspite

Svakodnevna rutina prije spavanja može biti razlog lošeg kvaliteta sna ili stvaranja određenog poremećaja spavanja. Neke promjene mogu da vam pomognu da lakše zaspite i budete odmorniji i spremni za nove aktivnosti koje vas sutra čekaju.

Sat vremena prije odlaska u krevet trebalo bi da se posvetite sebi i pomjerite od monitora, televizije ili posla kojeg imate vremena da obavite. Pretjerivanje u hrani također može da stvori određene probleme za vaš san.

Kako bi ispravno postupili i dovoljno se naspavali, ovih pet savjeta pomoći će vam da promijenite svoju rutinu prije odlaska u krevet.

1. Ne uzimajte pogrešne tablete

Kada ste prehlađeni, pun nos vam može ometati spavanje, ali to takođe radi i pseudoefedrin, glavni sastojak u mnogim dekongestivima, lijekovima koji se koriste za olakšavanje začepljenosti nosa. Pseudoefedrin takođe je poznat kao uzročnik nesanice.

Šta treba da učinite: Koristite dekongestive koji se koriste isključivo prije spavanja. Oni obično sadrže antihistamine koji ljude mogu da učine pospanima, a za njih se obratite ljekaru ili apotekaru.

2. Ne spremajte e-mailove u draftove

Naučnici su ustanovili da izlaganje plavom svjetlu ekrana prije spavanja potiskuje nivo melatonina koji može da promijeni vaš tjelesni sat i poveća rizik za gojaznost.

Šta treba da učinite: Prestanite da koristite kompjuter sat vremena prije nego što odete da spavate i postavite alarm sat vremena ranije kako biste ujutro nastavili s poslom.

3. Izbjegavajte toplu kupku

Topla kupka može vam pomoći da zaspite, ali ona nije toliko efikasna prije spavanja. Vaša tjelesna temperatura pada tokom noći, posebno dva sata prije spavanja. Topla kupka uzrokuje povišenu temperaturu i njeno opadanja nakon izlaska iz kupke, a to vam pomaže da se opustite. Vaša tjelesna temperatura vas uspavljuje, a što je na manjem nivou – čvršće ćete spavati.

Šta treba da učinite: Ako vam se krevet nalazi u blizini kupatila, vaša temperatura će ostati na višem nivou. Bitno je da se osušite sat vremena prije odlaska u krevet.

4. Ne pretjerujte sa hranom

Naučnici su otkrili da ako idete da spavate siti, vaš želudac može da stimuliše moždane talase, a to može rezultirati noćnim morama. Nezdrava hrana podstiče nemirne snove.

Šta treba da učinite: Večerajte prije 19 sati. Ako ne, onda manje komade hrane sažvačite 15 puta prije nego li ih progutate.

5. Nemojte se raspravljati prije spavanja

Pokušajte rasprave da pomjerite za sutra. Ako ih podstaknete prije spavanja, one će vas još više zaokupirati, a razmišljanje o njima držat će vas budnim još satima. Stres i pretjerana simulacija prije spavanja, uzrokuju poremećaje spavanja.

Šta treba da učinite: Odlučite da je sat vremena prije spavanja vaše vrijeme za odmor i mir, i izbjegavajte razgovore koji će podstaći bilo kakvu vrstu rasprave.

(B92)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*