Poruka Vučićeve posjete Sarajevu: Dodik nema podršku za referendum!

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je, svojom posjetom Sarajevu, predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku poslao poruku da nema njegovu podršku za održavanje referenduma, smatra predsjednica Centra za vanjsku politiku Srbije Aleksandra Joksimović.

– Mislim da je Dodik tu poruku shvatio i da je zbog toga oštro i reagovao. Bila je to još jedna poruka Srbije da podržava cjelovitost i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine – rekla je ona, prenosi Slobodna Evropa.

Iako je Dodik ovih dana ponovio da je “referendum gotova stvar”, Aleksandra Joksimović sumnja da će on uopšte biti održan i ukazuje da ima mnogo signala u prilog tome da se referendum u ovom trenutku neće održati.

– Ali vidjet ćemo u danima koji su pred nama kakva će biti Dodikova konačna odluka – zaključuje Joksimović.

Dodik je, u danu kada se održavala sjednica u Sarajevu, u intervjuu novosadskom “Dnevniku” rekao da je Vučić na pogrešnoj adresi i da su sagovornici Vlade Srbije vlade dva entiteta, a ne Vijeće ministara BiH.

Dodik je, međutim, kasnije demantovao da je rekao tako nešto i dodao da je “očigledno riječ o podvali”.

Viši saradnik berlinskog Vijeća za politiku demokratizacije Bodo Weber smatra da odnos Beograda i Banjaluke nije tako srdačan otkako su naprednjaci došli na vlast, kao što je bio s ranijim režimom.

On također smatra da kada bi se Vlada Srbije javno distancirala od režima u Republici Srpskoj to bi “možda bio kraj režima u Banjaluci”.

Weber, međutim, ne vjeruje da će se Vlada Srbije odlučiti na takav potez dokle god se ne nađe pod pritiskom Zapada,najverovatnije Njemačke, ili kroz dramatični razvoj na terenu u BiH za koji se, kako kaže, nada da se neće dogoditi.

“Referendum je virtualna priča” za banjalučkog profesora univerziteta Miodraga Živanovića, koji podsjeća da je Milorad Dodik već godinu dana potpuno izolovan, bez kontakata s međunarodnom zajednicom, izuzev Rusije, i da su njegove igre sa referendumom, čiji datum održavanja još nije saopćen, praktično bez značaja. Tako da ni eventualni uticaj premijera Srbije na konačnu odluku o tome, on ne smatra bitnim:

– Ne vjerujem da je održavanje ili neodržavanje referenduma bitno za cjelokupnu konstelaciju odnosa na Balkanu. Jednostavno zbog toga što taj referendum ništa ne rješava. Riječ je o pitanjima referendumskim koja su teško razumljiva. Ishod referenduma opet ne znači ništa. Riječ je samo o igri, pa otud ja mislim da g. Vučiću nije ni bitno hoće li referenduma biti ili neće. Rezultati su i ako bude referenduma nesprovodivi i to će biti samo nastavak naših beskonačnih igara – konstatuje Živanović.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*