Parlamentarni izbori u Hrvatskoj: Obrađeno 99.52% – HDZ 59, SDP 56 mandata

Hrvatska državna izborna komisija nakon 99,52 posto prebrojanih glasova, jutros u 7 sati saopštila je da Domoljubna koalicija osvajila 59, koalicija Hrvatska raste 56, a Most 19 mandata.

IDS je jedan mandat izgubio pa ih sada osvaja 3, dok HDSSB i Milan Bandić i dalje imaju po 2, a Uspješna Hrvatska i Živi zid po jedan zastupnički mandat.

U prvoj izbornoj jedinici Zoran Milanović osvojio je najviše preferencijskih glasova zahvaljujući potpori 56 posto birača koji su ispod liste koalicije Hrvatska raste zaokružili broj uz njegovo ime.

Ujedno je jedini pojedinačni dobitnik dovoljnog postotka glasova na toj listi koalicije. U istoj izbornoj jedinici najviše preferencija osvojili su Drago Prgomet (49 posto) i Željko Reiner (36 posto).

Tomislav Karamarko u IX. izbornoj jedinici privukao je 36,93 posto glasova birača, a Ranko Ostojić 37,08 posto. Glasači u X. izbornoj jedinici darežljivi su bili prema Anti Kotromanoviću (SDP) koji je osvojio 38,46 posto glasova, dok su HDZ-ovi birači glas najčešće davali Damiru Krstičeviću (36,5 posto).

Najviše preferencijskih glasova u II. izbornoj jedinici osvojio je, prema neslužbenim rezultatima DIP-a, na listi Domoljubne koalicije Miroslav Tuđman (28 posto), a slijedi ga Branko Hrg sa 15 posto glasova. Na listi koalicije predvođene Milanovićem, 33 posto u drugoj izbornoj jedinici dobio je Josip Leko, a njega slijedi Anka Mrak Taritaš, koja se s osvojenih 10,83 posto glasova jedva provukla, budući da je potreban prolaz iznad 10 posto.

Objava prvih rezultata parlamentarnih izbora u Hrvatskoj, prema kojim HDZ ima najviše osvojenih mandata označila je početak slavlja u štabu Domoljubne koalicije.

Trešti muzika, svi skaču i pjevaju “večeras je naša fešta, neka nas (premijer Zoran) Milanović čuje” i niko i ne pomišlja da Tomislav Karamarko neće sastaviti novu vladu.

Hrvatske zastave kao i zastave stranke te uzvici “Hrvatska, Hrvatska”, “Pobjeda! Pobjeda!”, orili su se u punoj dvorani “Globus” nakon objave prvih neslužbenih izbornih rezultata.

Prvi na listi u prvoj izbornoj jedinici Željko Rajner za HRT kaže da je ovo značajna pobjeda nad SDP-ovom koalicijom.

“Istina, MOST ima značajan rezultat, to je skup ličnosti s različitim pogledima, ali ti pogledi su slični našima. Koalicija? Pričekaćemo konačne rezultate, pa ćemo vidjeti…”, poruka je Reinera, dok Gordan Jandroković dodaje da će razgovarati sa svima koji žele promjene u Hrvatskoj.

U sred euforične atmosfere u šabu HDZ-a direktorka kampanje Josipa Rimac poručuje da će rezultati još rasti i da očekuju još nekoliko mandata, minimalno 68.

MOST: Mi ćemo kontrolisati većinu u Saboru
Lider stranke Most nezavisnih lista Božo Petrov nije se večeras jasno izrazio o mogućnosti podrške vodećim strankama u Hrvatskoj za formiranje vlade.

“Sa sadašnjih 16 mandata mi smo vjerovatno oni koji će kontrolisati većinu u Saboru, bez obzira iz koje će stranke biti mandatar za formiranje vlade”, rekao je Petrov za Novu TV.

On je izrazio uvjerenje da će Most ostati homogen bez obzira na različite profile lista i pojedinaca koji su okupljeni u toj novoj partiji na hrvatskoj političkoj sceni.

Petrov je nekoliko puta ponovio da na toj stranci leži velika odgovornost, a na pitanje da li računaju na ministarske ili premijersku funkciju, odgovorio da nisu ušli u izbornu trku zbog pozicija.

On nije želio da se izjasni ko bi bio bolji premijer – aktuelni predsiednik vlade i lider Socijaldemokratske partije (SDP) Zoran Milanović ili lider Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Tomislav Karamarko.
Funkcioner Živog zida Ivan Vilibor Sinčić izrazio je zadovoljstvo rezultatima izlaznih anketa, prema kojima je njegova stranka osvojila tri mandata, pa očekuje da će službeni rezultati prevagnuti u njihovu korist, a ponovio je i da koalicija s SDP-om ili HDZ-om “ne dolazi u obzir”.

Iako im rezultati izlaznih anketa predviđaju samo dva saborska mandata, u HDSSB-u su izrazili uvjerenje da će im konačni rezultati omogućiti formiranje kluba zastupnika u novom sazivu Hrvatskog sabora, prenosi Hina.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*