Rudnik uglja “Kreka”: Smijenjeno rukovodstvo zbog stalnog povećavanja gubitaka

Donedavni direktor Površinskog kopa Šikulje kod Lukavca Osman Bleković imenovan je krajem prošle sedmice za generalnog direktora Rudnika uglja Kreka u Tuzli. Bleković na direktorskoj poziciji nasljeđuje Envera Omazića, koji je na čelo Rudnika Kreka došao početkom 2014. godine, a nakon što je bio dugogodišnji direktor Površinskog kopa Dubrave.

Bajazit Jašarević, generalni direktor Elektroprivrede BiH, u izjavi za “Avaz”, navodi kako je Rudnik Kreka u izuzetno teškoj finansijskoj situaciji i da se više nisu mogla podnositi konstantna povećanja dugovanja.

– Dugovi se povećavaju iz mjeseca u mjesec, nisu se poštovali dnevni, a ni i mjesečni proizvodni planovi. Mi smo planirali da dnevno u PK Dubrave, PK Šikulje i Mramoru proizvodimo između 6.200 i 6.400 tona uglja, a sve kako bi redovno isplaćivali plaće, uplaćivali doprinose, plaćali koncesije i podmirivali jedan dio obaveza prema dobavljačima. Unatoč našim težnjama u minulom periodu nije došlo do stabilizacije proizvodnje tako da smo odlučili da imenujemo novu v.d. upravu Rudnika Kreka na čelu sa Osmanom Blekovićem – rekao nam je Jašarević.

Imenovanje Blekovića dolazi u vrijeme kada su povedene aktivnosti Općine Lukavac i rukovodstva PK Šikulje o otcjepljenju od Rudnika Kreka. Međutim, Bajazit Jašarević smatra kako je nepotrebno miješanje općinskih politika u rad i organizaciju Rudnika Kreka.

– Puno bolje bi bilo da, uz nove investicije Elektroprivrede BiH, svi svoju budućnost vide u jedinstvenoj Kreki. Samo na takav način, proizvodnjom uglja za TE Tuzla, Fabriku sode Lukavac, Natron Maglaj i široku potrošnju, jedinstvena Kreka može biti konkurentna na tržištu – kaže Jašarević.

Osnovni razlog za najavljeno otcjepljenje PK Šikulje, kako je navedeno u inicijativi, su enormni dugovi Rudnika Kreka, jer je samo u prvih šest mjeseci 2015. godine taj rudnik ostvario gubitak oko 17 miliona KM.

Također, Rudnik Kreka duguje Zavodu zdravstevenog osiguranja TK najmanje 8 miliona KM, a Općini Lukavac na ime koncesionih naknada više od 10 miliona KM. Slična inicijativa o otcjepljenju Površinog kopa Dubrave povedena je prije nekoliko godina i u Općinskom vijeću Živinice, a aktivnosti se, sudeći prema najavi općinskog načelnika Asima Aljića, planiraju intenzivirati u narednom periodu.

U takvoj poslovnoj klimi i konstalaciji snaga, Osman Bleković dolazi na čelu rudnika koji je veliki gubitaš, a napušta Površinski kop Šikulje koji je najveći proizvođač “crnog zlata”, zajedno sa PK Dubrave“, u okviru Rudnika uglja Kreka.

Hoće li njegovo imenovanje za generalnog direktora anulirati “secesionističke” težnje rukovodstva, radnika PK Šikulje i Općine Lukavac pokazat će vrijeme pred nama, ali je sigurno kako će u narednom periodu biti još personalnih promjena u rudnicima koji posluju pod okriljem Kreke s ciljem, prije svega, finansijske konsolidacije.

(RTv7/avaz)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*