GiPS Tuzla upoznaje učenike Srednje saobraćajne škole o funkcionisanju CNG autobusa

Gradski i prigradski saobraćaj DD Tuzla proteklu godinu dana je radio na implementaciji novih projekata, koji imaju za cilj unaprjeđenje usluge koju pruža svojim korisnicima.Veliki projekat, na koji je Gradski i prigradski saobraćaj Tuzla posebno ponosan i čija implementacija posebno raduje je uvođenje CNG autobusa u saobraćaj javnog prevoza.

Ovaj projekat je zahtjevao velika finansijska ulaganja, izdvajanja određenih resursa, logistike, edukaciju osoblja i mnogih drugih faktora. Inače, CNG autobusi umjesto dizel goriva koriste prirodni zemni gas, a gotovo cijeli gradski prijevoz u Evropi sastoji od vozila na CNG – jer je riječ o plinu koji je potpuno siguran, lakši od zraka, vrlo jeftin i predstavlja alternativu svim skupim izvorima.

Ovi autobusi imaju i znatno nižu emisiju štetnih plinova od dizelskih, a posebno čađ, što ih i čini ekološki prihvatljivijim. Gradski i prigradski saobraćaj Tuzla kao društveno odgovorna firma, prepoznala je taj značaj i odlučila se na uvoz CNG autobusa, jer je zaštita okoliša i građana prioritet zbog samog utjecaja na zdravlje građana.

“Svjesni smo situacije u kojoj se nalazimo svi, kao građani Tuzle, ali i čitave Bosne i Hercegovine, kada je u pitanju zagađenost okoline. Posebno u poslednje vrijeme kada je Tuzla postala jedan od najzagađenijih gradova u Evropi i kada smo svi kao njeni stanovnici izloženi utjecajima velikih zagađenja, a jedan od glavnih uzročnika takvog stanja je upravo i veliki broj vozila koji ispuštaju štetne plinove, čađ i ostale zagađivače. To je GiPS-u kao javnom preduzeću bio osnovni poticaj da nabavi CNG autobus koji vozi na prirodni zemni gas, jer svojim poslovanjem želimo da budemo u korak sa evropskim načinom odvijanja javnog saobraćaja, gdje CNG autobusi u potpunosti zamjenjuju one koji imaju pogonski motor na dizel”, poručuju iz GIPS-a.

“Kao društveno odgovorna firma želimo da svoja iskustva i znanje o ovom tipu autobusa prenesemo na mlade kadrove, možda naše buduće zaposlene. Stoga, posebno nam je zadovoljstvo da najavimo saradnju naše kopanije sa JU Srednjom saobraćajnom školom Tuzla, tako što će naši inžinjeri edukovati mlade saobraćajce o najnovijem trendu javnog prevoza, CNG autobusima.Pored kategorije putnika radnika, za vrijeme školske godine, učenici i studenti su najbrojniji korisnici usluga GiPS-a i zbog toga osjećamo odgovornost da upravo njima predstavimo GiPS u novom, modernom smislu poslovanja, kao i da ih upoznamo o značaju saobraćanja CNG autobusa za naš grad.GiPS Tuzla ovom akcijom ima za cilj da obogati znanje i iskusto učenika Srednje saobraćajne škole sadržajima koji su više nego bitni i temama koje su aktuelne u Evropi kada je u pitanju drumski saobraćaj.U sklopu ove edukativne akcije GiPS-a i Srednje saobraćajne škole planirana je posjeta učenika i njihovog nastavnog osoblja prostorijama naše kompanije kako bi se bliže upoznali sa samim sistemom funkcionisanja kompanije koja obavlja javni prevoz građana na našem Kantonu”, ističu iz GIPS-a.

(RTv7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*