Bh. građani u Libiji u strahu nakon otmice državljana Srbije

Službenici Ambasade Srbije u Libiji Slađana Stanković i Jovica Stepić oteti su jučer u libijskom gradu Sabrathu. Nakon otmice, kako je za N1 potvrđeno u Ambasadi BiH u toj zemlji, strah među građanima naše zemlje je povećan, a savjetovano im je i ograničeno kretanje.

Kako je za N1 potvrdio Rejhan Kubat, tehnički sekretar u Ambasadi BiH u Tripoliju, svi bh. građani u Libiji su dobro i zdravo.

“Mi smo sa našim građanima svakodnevno u kontaktu. Jesu se prepali, ali svi su dobro. Uobičajeno i po dogovoru svi smanjuju kretanje, samo se ide na ono osnovno i to uz pratnju”, kazao je Kubat za N1.

Ambasador BiH u Libiji Ibrahim Efendić u razgovoru za našu televiziju kaže da su iz Ambasade tražili oprez od bh. državljana u toj zemlji.

“I sami smo uvijek na oprezu nakon revolucije. Poznavao sam otete osobe i sa njima sam se susretao nekoliko puta. Oni su išli prema Tunisu i ambasador Srbije je pokušao spriječiti otimicu, ali nije uspio”, kaže Efendić.

On kaže da otmice građana drugih država u Libiji nisu nove.

“Naše firme rade normalno u Libiji. Naša ambasada i njeni građani nisu na meti nijedne od političkih frakcija. Mi do sada nismo imali većih problem”, kazao je ambasador BiH u Libiji.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*