ANUBiH povlači pokroviteljstvo za Jahićev ‘Rječnik bosanskog jezika’

Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine povlači pokroviteljstvo za djelo Dževada Jahića, zaključeno da postoje nepravilnosti.

Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine donijela je odluku o povlačenju pokroviteljstva za Rječnik bosanskog jezika autora Dževada Jahića.

Tu odluku Izvršni odbor ANUBiH donio je na 34. sjednici 30. oktobra.

“Povlači se odluka ANUBiH o davanju pokroviteljstva ‘Bošnjačkoj asocijaciji 33’ za izdavanje djela Rječnik bosanskog jezika autora Dževada Jahića, data aktom predsjednika ANUBiH”, navodi se u odluci, saopćeno je iz Odjela za odnose s javnošću ANUBiH.

Istovremeno, traži se od “Bošnjačke asocijacije 33”, njenih suizdavača Rječnika bosanskog jezika i izdavača da u impresumu, podacima o katalogizaciji i drugim stranicama kojima se identificiraju ova izdanja, ni pod kojim uvjetima i ni u kakvoj formulaciji ne navode ANUBiH kao pokrovitelja budućih izdanja.

Osim toga, upućena je molba Odjeljenju humanističkih nauka ANUBiH da razmotri objavljene tomoveRječnika bosanskog jezika čiji je autor Jahić i da svoje mišljenje dostavi Izvršnom odboru ANUBiH.

Pokrovitelji rječnika

Kako se u saopćenju dalje navodi, relevantni izvodi iz ove odluke bit će dostavljeni “Bošnjačkoj asocijaciji 33”, autoru Rječnika bosanskog jezika Jahiću i izdavaču tomova šest i sedam Rječnika bosanskog jezika te Bošnjačkoj akademiji nauka i umjetnosti, koja je navedena kao drugi pokrovitelj tog rječnika.

“Članovi Izvršnog odbora ANUBiH su pregledali odrednice Rječnika bosanskog jezika, autora Dževada Jahića, a Izvršni odbor ANUBiH je zaključio da ta materija spada u oblast Odjeljenja humanističkih nauka ANUBiH i da će stručnu ocjenu prepustiti tom tijelu”, navodi se u saopćenju.

Uvid u historijat odlučivanja o pokroviteljstvu je proveo Izvršni odbor, a paralelno je provedeno bibliografsko istraživanje rječnika, koje je izvršila Biblioteka ANUBiH, te su oba postupka pokazala da postoje neke nepravilnosti.

Uvidom u tomove 3, 4, 5 i 6 Rječnika konstatirano je da je izdavač promijenjen – umjesto “Bošnjačke asocijacije 33”, kao izdavač se pojavljuje sam autor.

Organizacija koja je tražila i dobila pokroviteljstvo dobila je, barem po jednom dijelu impresuma, samo ulogu suizdavača.

ANUBiH na tu promjenu nije skrenuta pažnja, tako da je njena reakcija izostala.

Kopiran ISBN broj

Također, uvidom u tom 7 konstatirano je da ISBN sadrži oznaku 534, koja upućuje na pojedinca kao jedinog izdavača.

ANUBiH ne daje pokroviteljstvo ili suizdavaštvo pojedincima, pa su stoga ovakve radnje gruba povreda pokroviteljstva.

Šesti tom, kako se dalje navodi, nema vlastiti CIP, odnosno nije registriran u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine.

Istovremeno, ISBN broj je kopiran s petog toma.

ANUBiH ne može i ne smije stajati iza takvih postupaka.

(Al Jazeera Balkans)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*