Dom naroda PSBiH sutra o platama i naknadama u institucijama BiH

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH bi na sjednici zakazanoj za sutra trebalo da razmatra Prijedlog zakona o dopunama Zakona o zaštiti potrošača u Bosni i Hercegovini, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je prijedlog ovog zakona čiji je cilj izričita zabrana indeksiranja kredita u stranoj valuti, osim u eurima.

Trebao bi biti razmatran i Prijedlog zakona o strancima koji je predložilo Vijeće ministara BiH, a čijim se donošenjem želi na trajniji i efikasniji način riješiti pitanje migracionih tokova u BiH, uz uvažavanje međunarodnih normi i bh. realnosti.

Pred delegatima bi se trebao naći i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH koji je predložio Predstavnički dom državnog parlamenta.

Predloženim zakonskim rješenjem predviđeno je da „članovi upravnih odbora, nadzornih i drugih radnih tijela zaposleni u institucijama koje se finansiraju iz budžeta institucija BiH, Federacije BiH, Republike Srpske, Brčko Distrikta BiH i kantona, izuzimajući visokoškolske ustanove, nemaju pravo na naknadu za rad u takvim tijelima koji obavljaju tokom radnog vremena“.

Delegati bi trebali razmatrati i principe Prijedloga zakona o konverziji kredita u švicarskim francima u konvertibilne marke koji je predložio delegat Mario Karamatić, a kojim se utvrđuje obaveza komercijalnih banaka da izvrše konverziju kredita ugovorenih u švicarskim francima u konvertibilne marke.

Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o policijskim službenicima BiH, čiji su predlagači delegati Ognjen Tadić i Darko Babalj, također je jedna od predviđenih tačaka dnevnog reda.

Na dnevnom redu bi se trebalo naći i imenovanje tri ombudsmena za ljudska prava BiH kao i imenovanje generalnog revizora i zamjenika generalnog revizora Ureda za reviziju institucija BiH.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*