Evropska komisija usvojila je Izvještaj o napretku BiH za 2015. godinu

Evropska komisija usvojila je Izvještaj o napretku BiH za 2015. godinu, u kojem je zaključila da je BiH ponovo na reformskom putu, te da su vlasti počele rješavati prioritete na putu prema pristupanju Evropskoj uniji, što se pokazalo i kroz usvajanje Reformske agende u julu ove godine, saopćeno je iz Evropske komisije.

U izvještaju se navodi da je za napredak BiH na putu prema evropskim integracijama nužno sprovođenje mjera definisanih u reformskoj agendi, što je i uslov za razmatranje članstva BiH u EU.

Komesar Evropske unije za proširenje i susjednu politiku Johannes Hahn, je u obraćanju Evropskom parlamentu ukazao i na usvajanje sveobuhvatnog plana o reformama, koji je fokusiran na društveno-ekonomska pitanja, vladavinu zakona i reforme javne administracije, saopćeno je u Briselu.

“U bliskoj budućnosti, očekujem da Bosna i Hercegovina unaprijedi politiku koordinacije na svim nivoima i ispuni očekivanja poslije usvajanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, nakon prijema Hrvatske”, rekao je  Hahn.

“Politički konsenzus o ciljevima zemlje na putu ka EU, koji je potpisan u februaru 2015. godine, treba biti proveden i usklađen diljem zemlje. Jačanje javne uprave, poboljšanje saradnje na svim nivoima i uspostavljanje učinkovitog mehanizma koordinacije također su stvari koje su potrebne kako bi država bila u stanju konkretno rješavati naredne korake na putu EU integracija”, stoji u izvještaju.

Od bh. vlasti očekuje se da riješi ključne prioritete u pravosuđu u skladu s preporukama strukturalnog dijaloga.

“Saradnju na državnom nivou, na nivou entiteta i Brčko distrikta tek je potrebno poboljšati”, stoji u izvještaju.

Ustav BiH još uvijek krši ljudska prava, a Evropska komisija podsjeća na presudu Evropskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić-“Finci.

U izvještaju se navodi i da je BiH započela potrebne reforme pravosuđa, ali da je borba protiv korupcije slaba i nedovoljna.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*