Indeks prosperiteta: Najbolje i najgore zemlje za život

Američki CNN napravio je listu zemalja koje su najprosperitetnije za život, ali i drugu stranu, odnosno zemlje u kojima život baš i nije cvijetno polje.

Irska se nalazi na desetom mjestu, ako je vjerovati Leagtum Institutu koji je napravio analizu prosperiteta, po čijem indexu se ova zemlja nalazi u top 10. Računali su prosječne plaće i nivo općeg blagostanja u zemlji.

Generalno, u obzir su uzete 142 zemlje, 89 varijabli i osam podindexa. Ekonomija, poduzetništvo i prilika, upravljanje, obrazovanje, zdravlje, sigurnost, osiguranje, lične slobode i socijalni kapital.

Danske, koja se nalazi na trećem mjestu, dok je Švedska peta. Norveška je sedmu godinu za redom na čelu liste zemalja u kojima je najidealnije živjeti.

Finska i Island su na devetom, odnosno 12. mjestu na listi, ali Prosperity Index nalaže da će u budućnosti još morati poraditi na ekonomskom planu, dok su im ostali podindexi na visokom, zavidnom nivou.

Kina, bogata ali nema prosperiteta

Nevjerovatan je podatak da Singapur ima najjaču ekonomiju na planetu, a rangiran je na 17. mjesto zemalja koje su najidealnije za život. Ova država/grad dobro kotira po svim podindexima, osim u ličnim slobodama i socijalnom kapitalu. Kada popravi ove segmente, popet će se na mjesto broj 15. možda i više.

Kina je treća što se ekonomije tiče, ali zbog ostalih loših podindexa, smještena je tek na 52. mjesto. Tome mogu zahvaliti 100. mjestu po sigurnosti, i 120. mjesto po ličnim slobodama.

Indonezija je zemlja koja je ostvarila najveći napredak u posljednjih nekoliko godina, budući da su sa 69. mjesta stigli na 21.

Svijet je generalno opasno mjesto za život

Posljednja anketa 2009. koju je Prosperity Index proveo u odnosu na anketu iz 2015. godine pokazala je da je svijet globalno postao dosta nesigurniji. Afrika i Bliski Istok su najviše doprinijeli tome. Demokratska republika Kongo, Afganistan i Sirija su na samom vrhu najopasnijih zemalja za življenje, a njihovi ukupni indexi, odnosno pozicije su 137. 141. i 136.

Izvještaj je naveo da su Sjedinjene Američke Države (11. po rangu) najnesigurnije mjesto za život od svih razvijenih i stabilnih zemalja. Ona je jedina zemlja zapadne kulture koja ima registrovan “visok nivo državno sponzorisanog i političkog nasilja”, što je ekvivalent Dominikanskoj Republici i El Salvadoru.

Index navodi i izvještaj Amnesty Internationala u kojem stoji da u SAD-u ima jednako političkog nasilja kao i u Saudijskoj Arabiji.

Hong Kong je najsigurnije mjesto za život već treću godinu za redom.

10 najprosperitetnijih zemalja za život.

1. Norveška
2. Švicarska
3. Danska
4. Novi Zeland
5. Švedska
6. Kanada
7. Australija
8. Holandija
9. Finska
10. Irska

10 zemalja sa najmanjim prosperitetom za život

142. Centralnoafrička Republika
141. Afganistan
140. Haiti
139. Čad
138. Burundi
137. DR Kongo
136. Sirija
135. Jemen
134. Sudan
133. Angola

Najviše i najniže rangirane zemlje po kriteriju osam podindexa

Ekonomija
Najbolja: Singapur
Najgora: Liberija

Poduzetništvo i prilika
Najbolje: Švedska
Najgore: Centralnoafrička Republika

Upravljanje 
Najbolje: Švicarska
Najgore: Afganistan

Obrazovanje
Najbolje: Australija
Najgore: Centralnoafrička Republika

Zdravlje
Najbolje: SAD
Najgore: Centralnoafrička Republika

Sigurnost
Najbolja: Hong Kong
Najgora: DR Kongo

Lične slobode
Najbolje: Kanada
Najgore: Jemen

Socijalni kapital
Najbolji: Novi Zeland
Najgori: Togo

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*