U kineskim bolnicama gay osobe “liječe” elektrošokovima

Iako je prošlo 15 godina otkako homoseksualnost više nije uvrštena u mentalnu bolest u Kini, gay osobe i dalje pokušavaju “izliječiti”. Pojedine kineske bolnice tvrde kako to mogu uraditi velikim dozama električnog napona.

Bolnice širom zemlje nastavljaju nuditi ovaj brutalni tretman, a barbarske metode otkrivene su u programu Dateline australskog servisa SBS. U emisiji se kao volonter prijavio John Shen koji je htio proći kroz taj vid terapije i vidjeti šta se radi osobama LGBT populacije.

“To je mali električni štap. Kada osjetite taj poziv dodirnite se ovim štapom i tada ćete znati da ne smijete to realizirati”, kaže mu psihijatar na snimku.

U jednom dijelu snimka medicinska sestra stavlja elektrode i na muške genitalije govoreći “Sada želim da osjetite strah” i potom pusti struju.

Drugi tretman u okviru kojeg se elektrode stavljaju i na glavu košta 800 dolara. Opasan je po zdravlje i može ostaviti dugotrajne posljedice. Psihijatri također upozoravaju da ovo može nanijeti neopisivu štetu samopouzdanju ljudi i psihičkom zdravlju, posebno gay osoba.

Aktivisti širom svijeta bore se da ukinu ovakve bolnice, a policijski službenici vrše redovne racije.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*