Inzko u Vijeću sigurnosti UN-a: Budućnost BiH je u Evropskoj uniji

Visoki predstavnik Valentin Inzko danas je u svome obraćanju u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN), povodom podnošenja 48. izvještaja generalnom sekretaru UN-a o statusu provedbe mira u Bosni i Hercegovini, istakao da su tokom deset godina nakon rata u BiH postignute mnoge pozitivne stvari.

– Dejtonski mirovni sporazum je zaustavio najbrutalniji rat u Evropi nakon Drugog svjetskog rata. Tokom deset godina nakon rata postignute su mnoge stvari. Omogućena je sloboda kretanja, uspostavljena je vlast na državnom nivou kao i zakonodavstvo. Vojske koje su nekada međusobno ratovale ujedinile su se u jednu, dogovorena je jedinstvena valuta, kao i slobodni i fer izbori. Prema tome, 2005. godine BiH je možda bila najbolji primjer šta međunarodna zajednica može uraditi kada je ujedinjena – rekao je Inzko.

Ipak, napomenuo je kako posljednjih deset godina BiH ne ide u pravom smjeru zbog određenih problema koji se ne rješavaju.

– Posljednjih deset godina zemlja ne ide u pravom smjeru. Trebaju nam konkretne reforme u BiH. Prije svega, potrebna je politička volja među svim političarima da se provedu reforme kao i da se poštuje mirovni sporazum. Potrebno je poboljšati funkcionalnost zemlje – rekao je Inzko.

Dodao je da su ipak nakon njegovog prethodnog obraćanja u Vijeću sigurnosti učinjeni određeni pozitivni koraci u zemlji, javlja Anadolija.

– Postoji jasna odlučnost na putu prema Evropskoj uniji. Na državnom i entitetskim nivoima su prihvaćene reformske agende, potpisan je Sporazum o granici sa Crnom Gorom, imali smo sastanak premijera Srbije Aleksandra Vučića i predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića. Ipak, neki političari u BiH žele destabilizirati političku situaciju u zemlji. Jedno od pitanja je plan o održavanju referenduma u RS-u. Međutim, mirovni sporazum ne dozvoljava entitetima da se odvoje. Očekujemo da će plan o održavanju referenduma biti stavljen po strani. Zemlja još uvijek pati od podjela te su zato potrebne konkretne reforme zbog pomirenja i integracije. Pozitivan primjer političkog djelovanja je Vučić koji pokušava da pokrene regionalno pomirenje. Uskoro će i po drugi put ove godine posjetiti Srebrenicu – kazao je Inzko.

Na kraju je istakao kako međunarodna zajednica u BiH još uvijek nije do kraja završila posao koji je započela nakon rata.

– Nismo još završili posao u BiH. Ali važno je naglasiti da je budućnost BiH u Evropskoj uniji. To je izbor građana BiH. Ponuda EU-a mora biti prihvaćena objeručke. Međunarodna zajednica također mora nastaviti da pomaže zemlji da se zadrži pozitivan trend – rekao je visoki predstavnik.

Inače, ovaj izvještaj obuhvata period od 21. aprila 2015. godine do 21. oktobra 2015. godine.

(Faktor.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*