Srebrenica: Vlada Srbije donira 10 miliona KM, RS tri miliona KM

Predsjednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić istakao je da će Srbija izdvojiti pet miliona evra za odnovu Srebrenice, dok je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao da će Vlada RS izdvojiti tri miliona KM.

” Država ne može praviti fabrike ali može pomoći i obezbijediti uslove za njihovu gradnju”, istakao je Dodik. On je rekao da  će naredne tri godine Vlada RS podržati Srebrenicu sa dva puta po 500 hiljada KM, te da će još 2 miliona KM biti investirano u projekte.

Vučić je rekao da će dva miliona evra biti prebačeno odmah na račun opštine Srebrenica.

“To će biti na računu u ponedjeljak”, rekao je Vučić, a ostalih tri miliona evra biće donirano kroz razvojne projekte.

” Zajednički želimo da oformimo tim da radi sa novcem od tri miliona evra. Spremni smo da damo samo recite za šta treba.”, naveo je Vučić i dodao: “Mi srbi želimo najbolje odnose sa bošnjacima. Želimo da svima bude bolje i ovo je naš mali doprinos”.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić čestitajući Durakoviću na organizaciji konferencije, istakao je kako ova konferencija znači da je Srebrenica u fokusu ne samo od jula do jula.

“Srebrenica treba od sada da bude poruka pomirenja i povjerenja i moramo graditi naše zajedništvo kroz ovakve projekte”, rekao je Zvizdić.

On je istakoa da su imali priliku u kratkom filmu vidjeti velike potencijale Srebrenice i da će Vijeće ministara učestvovati u investicijama.

” Već smo razmatrali 12 projekata, posebno kada je kompleks Potočari u pitanju”, rekao je Zvizdić i zahvalio se Vučiću na značajnim sredstvima koje je ova zemlja uputila na račun Srebrenice.

Bošnjački član predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je istakao da su se u Srebrenici danas sastali privrednici, investitora i političari koji su spremni da ulože u “pokretanje života” u Srebrenici.

“Vrijeme u kojem živimo je turbulentno, a ovom konferencijom trebamo otvoriti novo poglavlje u Srebrenici”, rekaa je Izetbegović.

Predsjednica Vlade Republike Srpske, Željka Cvijanović istakla je da se osjeća  kao domaćin i da je ova konferencija novi ključ uspjeha. Ona je rekla da se bez investicija ne može i da očekuje da zajedno sa onima koji žele da ulažu stave sve na raspolaganje.

” Ovdje je čitav niz projekata koji Srebrenicu migu dovesti u bolji položaj i nadam se da ćemo svi zajedno predano da učestvujemo u ovoj konferenciji”, završila je Cvijanovićeva.

Ćamil Duraković, otvarajući dvodnevnu konferenciju “Mogućnosti i perspektive razvoja Srebrenica 2015” zahvalio se svim uvaženim gostima koji su došli u Srebrenicu, između ostalih i predstavnicima Vlade Srbije na čelu sa premijerom Aleksandrom Vučićem, za kojeg je rekao da je veoma hrabar čovjek.

Istakao je da su građani Srebrenice vrijedni ljudi ali da im treba podsticaja da oni mogu da žive i da se ovaj grad razvija.

“Danas je prilika da svi zajedno doprinesemo da 11 novembar bude istorisjki dan za Srebreenicu, i da se danas dogovore veliki projekti obnove koji će pomoći stanovnicima ovog grada”, istakao je Duraković

Pozvao je prisutne da danas zaborave na politiku i političke nesuglasice i da svi zajedno dođu što boljih zaključaka koji će pomoći obnovi Srebrenici.

“Srebrenica treba da bude mjesto pomirenja i povjerenja a ne sukoba”, rekao je Duraković.

Nakon prikazivanja promotivnog filma o srebreničkim prirodnim potencijalima uslijedilo je predstavljanje privrednih subjekata ove opštine, njihovih djelatnosti, kapaciteta, planova i mogućnosti proširenja i otvaranja novih radnih mjesta, kao i uspješnih “razvojnih priča” u oblasti privrede u srebreničkoj opštini.

Jedan od tih privrednih subjekata je i Banja Guber, čijom izgradnjom bi 350 Srebreničana moglo dobiti posao, a direktnu korist imao bi mnogo veći broj ljudi.

Novi vlasnik Banje Guber, Radojica Ratkovac, istakao je da je pokretanje ove banje važno da se zaustavi trend iseljavanja iz Srebrenice.

“Očekujem veliku pomoć predsjednika RS i Vlade RS, i nadam se da ćemo preći preko nesuglasica, jer ako je mogao premijer Srbije, valjda možemo i mi”, naveo je Ratkovac.

Delagacija Srbije prvo je posjetila Memorijalni centar Potočari gdje su zajedno sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom i bošnjačkim članom predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, položili vijence, odajući počast svim žrtvama.

Cvijeće je položio i načelnik opštine Srebrenice Ćamil Duraković, kao i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić i premijerka RS Željka Cvijanović.

I ostale delegacije su položili cvijeće i odali počast svim žrtvama u Memorijalnom centru Potočari.

Uz velike mjere obezbjeđenja delegacija Vlade Srbije, na čelu sa premijerom obišli su uži centar Srebrenice.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.