Slovenija‬: Žičana ograda na dva dijela granice sa Hrvatskom

Slovenska vojska rano jutros počela je sa postavljanjem žičane ograde duž dijela granice sa Hrvatskom kako bi bolje kontrolirala ulazak migranata u zemlju.

Ograda je tokom prijepodneva podignuta u blizini graničnog prelaza Gibina u opštini Razkrižje, te u blizini sela Rigonce na području opštine Brežice, na mjestu koje je bilo glavna polazna točka za izbjeglice koje su iz pravca Hrvatske ulazile na slovenski teritorij pješice.

Postupak postavljanja ograde teče tako da se u zemlju zabiju kočevi između kojih se postavlja kolutna žičana ograda u dva reda, tako da ukupna visina iznosi blizu dva metra.

Reporter AA zabilježio je postavljanje žičane ograde kod sela Razkrižje, u blizini graničnog prelaza Gibine.

Istovremeno, slovenska policija je saopćila kako su zvanični granični prelazi sa Hrvatskom otvoreni.

Postavljanje tehničkih barijera na dijelu granične crte između Slovenije i Hrvatske u utorak je najavio slovenski premijer Miro Cerar. On je rekao kako to podrazumijeva postavljanje i žičane ograde na pojedinim dijelovima granice, koja je ujedno i šengenska granica. Napomenuo je kako postavljanje tehničkih barijera ne znači i zatvaranje slovenske granice.

“Ponavljam da Slovenija ne zatvara granicu, nego ovim samo sprečava nekontroliran i raspršen ulazak izbjeglica u zemlju”, kazao je Cerar.

Slovenska vlada je u ponedjeljak navečer održala vanrednu sjednicu na kojoj je donijeta politička odluka o poduzimanju hitnih mjera u vezi sa novim valom migranata. Prema informacijama Vlade, prema Grčkoj se kreće grupa od oko 30.000 migranata sa Bliskog i Srednje istoka koji će krenuti “balkanskom rutom”, koja prolazi i kroz Sloveniju, u nastojanju da stignu u zemlje zapadne Evrope.

S obzirom na najavu Austrije i Njemačke o smanjenju broja migranata koje će puštati da prelaze njihovu granicu, to može dovesti do zadržavanja nekoliko hiljada ljudi u Sloveniji, koja im zbog ograničenih kapaciteta neće moći pružiti adekvatan smještaj, hranu i zdravstvenu zaštitu. Prema Cerarovim riječima, to bi moglo proizvesti humanitarnu katastrofu.

(federalna.ba/Anadolija/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*