Doživotni zatvor: Kapetan trajekta žrtvovao 300 ljudi

Vrhovni sud Južne Koreje potvrdio je presudu o krivici za ubistvo i doživotni zatvor za kapetana potonulog trajekta “Sewol” Lee Joon Seoka, istaknuvši da je on praktično ubio više od 300 putnika kako bi spasio sebe.

Trajekt “Sewol” je prevozio 476 putnika kad je 16. aprila prošle godine potonuo u blizini otoka Jindo, na jugozapadu Južne Koreje, a od 304 poginulih, 250 su bili učenici jedne srednje škole, prenijela je agencija AFP.

Ta tragedija je šokirala čitavu Južnu Koreju, pošto je postalo jasno da je do toga došlo isključivo zbog ljudskog faktora, odnosno zbog ilegalnog redizajna broda, pretrpanog tovarnog prostora, neiskusne posade i neodgovarajućih odnosa između operatera trajekta i državnih regulatornih organa.

Kapetan Sewola Lee Joon Seok i njegova posada su oštro kritizirani u javnosti, posebno nakon što je objavljena video snimka u kojoj se vidi kako oni bježe s broda dok su u njegovom trupu ostale zarobljene još stotine putnika.

“Kapetan Lee je onemogućio putnicima da sami napuste brod time što je iz njega prvi pobjegao, prije nego što je izdao naređenje o evakuaciji”, navodi se u presudi južnokorejskog Vrhovnog suda.

“To je jednako kao da je gurnuo putnike u vodu i pustio ih da se utope”, istaknuo je tokom izricanja presude sudac.

Na prvom suđenju održavnom prije godinu dana je Lee, koji sada ima 70 godina, oslobođen optužbe za ubistvo, a proglašen krivim za grubu nepažnju.

Ta odluka je poništena u aprilupo žalbi tužiteljstva, a kapetan je umjesto toga proglašen krivim za ubistvo i osuđen na doživotnu kaznu zatvora, što je Vrhovni sud danas potvrdio.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*