Dijabetes ubija više ljudi nego HIV, tuberkuloza i malarija

Stručnjaci za dijabetes pozvali su svjetske lidere da uvedu dodatne poreze na šećer, kako bi se smanjili troškovi bolničkog liječenja građana.

Uoči sastank G20 lidera predstojećeg vikenda, Međunarodna federacija za borbu protiv dijabetesa ukazuje na činjenicu da na svakih šest sekundi jedna osoba u svijetu umre od dijabetesa, što ovu bolest čini većim ubicom od HIV-a, tuberkuloze i malarije zajedno.

Federacija procjenjuje da većina zemalja troši između pet i 20 procenata budžeta izdvojenog za zdravstvo na liječenje ove bolesti.

Dijabetes tipa 2 koji se povezuje sa gojaznošću i nedostatkom fizičke aktivnosti i najčešći je u zemljama u razvoju koje su od nedavno prihvatile Zapadni način ishrane.

Najveći broj dijabetičara na svijetu trenutno živi u Kini. Do 2040. procjenjuje se da će svaki 10. čovjek na svijetu patiti od te bolesti.

Neke zemlje, uključujući Meksiko, Čile i Francusku, već eksperimentišu sa različitim varijacijama oporezivanja šećera, ali uz velika protivljenja prehrambene industrije.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*