Činjenice koja svaka žena treba znati o prevenciji raka dojke

Postoji više faktora rizika koji mogu povećati šanse da obolite od raka dojke. Iako se rizik povećava s godinama, postoje preventivne mjere kojih bi svaka žena, bez obzira na starost, trebala pridržavati.

– Održavajte vitku liniju

Gojaznost i prekomjerna težina povećavaju rizik od dobijanja raka dojke zato što masne stanice proizvode nedovoljnu količinu estrogena, a to potiče određene tipove karcinoma.

– Provjerite je li netko u vašoj porodici bolovao od raka dojke

Koliko članova vaše uže i šire porodice je obolijevalo od te opake bolesti? Sad je pravo vrijeme da to saznate. Faktori rizika mogu biti i genetske prirode.

– Pregledajte sami svoje grudi

Kako vizualno, tako i dodirom. Morate upoznati vaše grudi da bi uopće mogli primijetiti promjene.

– Konzumirajte alkohol umjereno

Čaša vina je dobra za vaše zdravlje. Neumjereno uživanje u piću povećava šanse za pojavu karcinoma dojke.

– Vežbajte redovno

Ne samo što ćete održati vitku liniju, već ćete i smanjiti rizik od nastanka raka. Preporučuje se od 45 do 60 minuta fizičke aktivnosti, pet dana u sedmici.

– Podržite borbu protiv raka dojke

Doniranjem određene svote novca proverenoj organizaciji pomažete istraživanja koja mogu spasiti milione života.

– Budite oprezni sa kontracepcijskim sredstvima

Njihovo oralno uzimanje povećava šansu od dobijanja karcinoma dojke. Rizik se smanjuje u trenutku prestanka njihovog korištenja. Konsultujte se sa svojim liječnikom o dobrim i lošim stranama kontracepcijskih sredstava.

– Procijenite rizik

Informirajte se. Morate biti upoznati sa svim rizicima oboljenja od raka dojke, čak i onima na koje ne možete utjecati, poput pojave prve menstruacije u ranijem periodu života od predviđenog, rađanja djeteta nakon 35 godine života ili nedojenja bebe.

– Nemojte se sramtiti razgovora sa svojim doktorom

On nije tu samo da vas upozori kada mu priznate da se davite u slatkišima. Liječnik je tu da vam kaže kako vaš način života utječe na vaše zdravlje. Morate se savjetovati s njim oko svake nedoumice koju imate.

– Opustite se

Samo zato što kod vas postoje određeni rizici od pojave karcinoma dojke ne znači i da će se on pojaviti, niti da trebate provesti život u strahu. Uostalom, ne možete ni utjecati na najveće rizike od dobijanja raka dojke, a to je da ste žena i da starite.

Umjesto da brinete, živite zdravim načinom života. Na taj način ćete smanjiti rizike i općenito se osjećati bolje.

(Zdravaisretna.hr)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*