Pet univerzalnih smjernica za odgoj vašeg djeteta

Vaše dijete, iako je malo, ima svoju ličnost i interese.

Svaki roditelj želi biti što bolji svome djetetu, želi mu pružiti najbolje što može,  i dati mu najbolji dio sebe. Pri tome ne smije zaboraviti pridržavati se općih smjernica u odgoju za dobrobit svoga djeteta.

  1. Poštujte svoje dijete

Vaše dijete ma koliko bilo staro želi poštivanje, prije svega vas kao roditelje. Ono traži uvažavanje njega tako maloga bića, a dužnost svakog roditelja je ispoštaviti traženo.
Pod tim se ne podrazumijeva ispunjenje svake djetetove želje bez određenih kriterija, jer kriterije postavljate vi, ali dajte mu na znanje da je poštovano,no ipak ne može dobiti sve što poželi. To radite za njegovo “više ” dobro.
Od presudnog je značaja NIKADA ne ismijavati dijete, ne rugati mu se za neuspjeh i najvažnije, ne usporedjivati ga s drugim “boljim” djetetom. Time pazite na integritet svoga djeteta.

  1. Komunicirajte sa svojim djetetom

Kvalitetna komunikacija je ključna u odgoju Vašeg djeteta. Razgovarajte s njim o njegovim problemima, potrebama, željama,  htjenjima, strahovima, radostima, razmišljanjima i osjećajima.
Pričajte mu o sebi na njemu prihvatljiv način,  verbalizirajte svoje svakodnevne radnje – kuhanje, čitanje,  šetnje, pravljenje kolača…, ali pri tome uvijek moratre imati na umu da dijete nije vaš najbolji odrasli prijatelj kako ga ne bi nepotrebno opteretili svojim problemima. Imajte mjeru.
Kada god je moguće dajte mu pravo na izbor,  tako ga osnažujete i dajete mu važnost.
Kroz ispravnu komunikaciju pružate djetetu sigurnost i neposredno utičete na njegovo samopouzdanje.

  1. Budite iskreni

UVIJEK djetetu govorite istinu, jer ono osjeća vašu laž. Govorite mu istinu o važnim događajima u vašim životima, naravno na njemu razumljiv način. Ne obećavajte stvari koje nećete ispuniti – ako sve pojedeš ići ćemo u ZOO a ne odete, ako mu kažete „ da nisi plakao kupit ću ti…“ i ne kupite.

  1. Pohvalite svoje dijete

Kada god zasluži pohvalite svoje dijete. Znanstveno dokazano pohvala je učinkovitija od pokude.
Djeca češće ponavljaju radnje nakon kojih je uslijedilo pozitivno potkrepljenje od onih nakon kojih je uslijedilo negativno. Ne morate se bojati da ćete pohvalom od djeteta učiniti malog egocentrika.
Ne, samo mu dajete “vjetar” u leđa!  Na kraju svakoga dana zajedno se prisjetite stvari i radnji koje je dobro napravio, i na koje treba biti ponosno zajedno s Vama:pospremio svoju sobu, pristojno se ponašao kada ste bili kog prijatelja na ručku, sam se obukao za vrtić, pomogao prijatelju u nevolji…

  1. Budite dosljedni

Biti dosljedan nije uvijek lako, ali je dugoročno isplativo.
Kada dođe do konfliktne situacije razmislite: hoćete biti dosljedni, ili ćete na kraju ipak popustiti.
Ako ćete pod pritiskom djetetova plača, vikanja, negodovanja ipak na kraju popustiti onda radije odmah odustanite od svojih zahtijeva, jer naknadnim popustanjem šaljete djetetu poruku da će tim sredstvima koja je sada primjenjivao uvijek doći do cilja. To je pogubno za Vas i dijete.

(Zdravaisretna.hr)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*